• Naslovna
  • Kultura
  • Beskonačnost i ja – otvorena izložba dječje zajedničke slike u Kninskom muzeju

Beskonačnost i ja – otvorena izložba dječje zajedničke slike u Kninskom muzeju


Piše: Spomenka Martić

Sinoć je u Galeriji Kninskog muzeja održano otvorenje izložbe dječje zajedničke slike pod nazivom „Beskonačnost i ja“ u suradnji Kninskog muzeja te udruga Fort design, Porta i umjetničke organizacije Naturščik. Ujedno su i predstavljeni rezultati projekta „Čitamo za djecu – umjetnošću“ koji je bio u provedbi tijekom 2021. godine.

U ime organizacija koje su provodile projekt, prisutnima se prvo obratila Spomenka Martić, autorica i voditeljica projekta. Istaknula je značaj poticanja čitanja i ljubavi prema knjizi kod djece, ali i širinu načina na koji se to može postići. Projekt „Čitamo za djecu – umjetnošću“ inovativno je spojio različita umjetnička područja kap npr. književnost, filozofiju, likovnu te dramsku i plesnu umjetnost. Zaključila je da djeca inače imaju otvoren stav prema idejama a lako ih i izražavaju, bilo riječju, na platnu ili na sceni.

Profesor filozofije Ivan Sorić objasnio je metodu filozofije s djecom koja je kao disciplina nova, ali dugo prisutna jer su djeca „prirodni“ filozofi koji posjeduju urođenu znatiželju i spontano postavljaju filozofska pitanja kao što su ona o beskonačnosti, konačnosti, prirodi, društvu i sl.

Milan Zoričić, slikar i arhitekt koji je vodio djecu u procesu prenošenja ideja oslikavanjem, skrenuo je pažnju na cilj projekta kojemu je primarno bilo izvući individualni potencijal djece ka kreativnom stvaranju pritom angažirajući se na jednom zajedničkom projektu. Kreiranje i nastaje u sinergiji društva i pojedinca, a na ovoj izložbi možemo vidjeti kako umjetnost postaje interesantna kad joj priđemo kroz igru i apsolutnu slobodu.

Pored likovnog rada, djeca su tijekom projekta samostalno osmislila, pripremila i izvela mini predstavu s umjetnicom Karolinom Šušom.
U projektu je sudjelovalo ukupno 20 djece predškolske i rane školske dobi, a pored djece, sinoć su bile prisutne i cijele obitelji iz Knina te okolnih mjesta kako bi podržali svoje najmlađe sugrađane.

Nakon otvorenja djeci su podijeljeni darovi, a organizatori su pozvali sve zainteresirane građane da posjete izložbu koja će biti otvorena do kraja mjeseca.

Izbornik