U srijedu na tvrđavi izožba “Beskonačnost i ja”


U srijedu, 15. prosinca u Galeriji Kninskog muzeja s početkom u 18 sati otvara se izložba naziva Beskonačnost i ja.

Izložba je rezultat edukativnog i stvaralačkog rada s djecom kroz projekt „Čitamo za djecu umjetnošću“ koji je proveden tijekom 2021. godine u organizaciji Obrazovno-kulturne udruge Porta u Kninu.

Cilj projekta je promicanje kulture čitanja i stvaranje čitateljskih navika kroz interdisciplinaran pristup kod najmlađih dobnih skupina u sklopu Godine čitanja. Program Čitamo za djecu u provedbi je već četiri godine zaredom u Kninu, a ove godine je uvedena i mala škola ilustracije te dramski ciklus „Kate koju znate“.

Partneri na projektu su umjetnička organizacija Naturščik i udruga Fort design.

Kroz navedeni projekt djeca su se poticala na čitanje i razumijevanje priča, bajki i pjesama metodama filozofije s djecom i dramskog procesa, a potom su ideje prenosili u osmišljavanje mini predstave te na zajedničku sliku velikog formata.

Učeći se samostalnijem pristupu umjetničkom sadržaju, najmlađi sudionici projekta na kreativan način izrazili su vlastiti apstraktni doživljaj stvaranja. Kreiranjem umjetničkih sadržaja, pored usvajanja osnova tehnika ilustracije, crtanja i slikanja, poticana je mašta i slobodni izričaj djece, kao i suradnja na zajedničkom uratku.

Ideja likovnog djela je bila promijeniti uobičajeni način ilustracije – već dobrano uvriježeni stereotip.Težilo se novom pristupu na način da su djeca bila protagonisti sa totalnom slobodom u kreiranju vlastitog siluetnog prostora u zajedničkoj priči, ne baš malog formata od 10 m.

Na projektu je sudjelovalo 20 djece od 5 do 12 godina.

S djecom na projektu radili su: umjetnici Karolina Šuša i Milan Zoričić te profesor filozofije Ivan Sorić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija odobrenim putem Javnog poziva poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.

Izbornik