Radionice programa „Lujo Marun – čarobni vizionar“ odvijaju se punom parom


Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ provodi projekt Virtualni Čarobni svijet čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti kroz razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja koji se ostvaruje sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta.

U sklopu projekta Virtualni Čarobni svijet koji provodi tim stručnjaka iz Udruge Čarobni svijet provodi se program Lujo Marun – Čarobni svijet. Program podrazumijeva sklop radionica za djecu i mlade iz četiriju kulturno-umjetničkih područja – kulturna materijalna i nematerijalna baština, književnost i dramsko stvaralaštvo, digitalne vještine u fotografiji i filmu te likovna kultura i likovno stvaralaštvo.

Sva četiri područja u fokus stavljaju upravo lik i djelo fra Luje Maruna, začetnika naše nacionalne arheologije te čovjeka koji je zaslužan što je Kninska tvrđava i dalje ostala u ovakvom obliku. Zaista, radi se o čovjeku koji je mnogo toga ostavio u naslijeđe budućim generacijama te nas zadužio da nastavimo njegovim putem u očuvanju i promoviranju našeg arheološkog i kulturnog bogatstva. Stoga smo smatrali važnim najmlađim stanovnicima našeg grada prikazati njegov lik. Polazeći radionice, oni uče o arheologiji i povijesti, o književnosti i dramskom stvaralaštvu, stripu, novinarstvu, o povijesti i razvoju fotografije, o vrstama fotografije te stvaraju likovna djela koja su povezana s Marunom i njegovim životom.

Kninski arheolog Miloš Biserko djecu uči o arheologiji i povijesti kao bitnim stavkama očuvanja naše kulturne baštine te o ulozi fra Luje Maruna u nacionalnoj arheologiji. Učiteljica likovne kulture Tatjana Jadrić bavi se Lujom i njegovim životom iz perspektive likovne kulture i likovnog stvaralaštva, povezujući teme trodimenzionalnosti, lika, odnosa mase i prostora, ritma i kompozicije s Marunom. Magistra snimanja Glorija Lizde, polaznike upoznaje s razvojem fotografije i filma, vrstama fotografije te ih kroz malu školu fotografiranja i snimanja upoznaje s Marunovim Kninom i donosi ga u sadašnjost. Učiteljica hrvatskoga jezika Anita Škundrić bavi se temama književnosti i dramskog stvaralaštva koje u fokus stavljaju Maruna. Uzevši u obzir dob polaznika, svaka od grupa ima određeni zadatak i uči o stripu, intervjuu, igrokazu te kazalištu i kazališnim predstavama. Osmišljavanjem spomenutih uradaka na temu života fra Luje Maruna uče o njemu, ali i o tim pojmovima.

Dodatnu vrijednost Projekta predstavljaju radionice voditeljice projekta Anite Ercegovac koja na svojevrstan način objedinjuje sva četiri spomenuta područja te djecu uvodi u digitalno okružje kako bi što bolje ovladali njime i što lakše prevladali poteškoće. Temama sigurnosti na internetu i načinima kvalitetnog provođenja vremena u online okružju, djeci osvještava važnost zaštite i sigurnog ponašanja te im otkriva što sve korisno i dobro nude bespuća internetskog prostora. Prožimajući ove teme s životom fra Luje, koji je doista nepresušan izvor i dobar primjer djeci kako se upornošću, učenjem, predanošću našoj viziji i povezivanjem s drugima može ostvariti ono što želimo, djeca usvajaju važne životne lekcije i osnažuju svoje socijalne vještine.

Stručni tim veseli zainteresiranost djece za ovu temu te njihov angažman. Šetnjama kroz grad, obilascima arheoloških nalazišta i obilaskom Tvrđave, dobit će priliku dodatno upoznati grad u kojem žive i o njemu saznati nešto novo. Kroz navedene aktivnosti uključujemo i ostale stručnjake i suradnike iz našeg grada koji se bave spomenutim temama. Trodnevne radionice na tvrđavi i muzejima priredio je Goran Mrnjavac, povjesničar i kustos u Kninskom muzeju, a iz Udruge poručuju da se vesele daljnjim suradnjama.

Projekt „Virtualni Čarobni svijet“ ukupne je vrijednosti 492.799,97 kuna s intenzitetom potpore od 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu Poziva „Umjetnost i kultura online“.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik