• Naslovna
  • Društvo
  • Carza pokrenula projekt „Kreativnošću do očuvanja tradicije“

Carza pokrenula projekt „Kreativnošću do očuvanja tradicije“


Udruga Carza pokrenula je projekt „Kreativnošću do očuvanja tradicije“.

Projekt ima za cilj podići svijest o tradiciji i starim zanatima (koji su se dolaskom modernih vremena polako, ali sigurno počeli zaboravljati) kod djece, mladih, ali i odraslih osoba. Ciljevi su i osnaživanje društva kao cjeline, poticanje mladih ljudi da se aktivno uključe u rad udruge te promicanje volontiranja.

Program se sastoji od 30 radionica, tri edukativna predavanja, dvije izložbe u muzeju i jedne izložbe u prostorijama udruge te izrade kataloga „EtnoLand“ i organizacije restauracijskog odjela.

Evo i koja riječ više o radionicama.

Stolarske radionice „Uradi sam“ uključivat će rekonstrukciju starih predmeta i preinake u funkcionalne predmete za upotrebu. Izrađivat će se predmeti od drva poput škrinjice, suvenira, ukrasnih predmeta i stolnog tkalačkog stana.

Radionice „Kreativnošću do očuvanja tradicije“ imaju za cilj podizanje svijesti o tradiciji i razvoj kreativnog izražavanja spajanjem modernih detalja i starih etnografskih motiva s narodnih nošnja. Ciljevi su i kvalitetno iskorišteno vrijeme mladih, učenje osnovnih slikarskih tehnika, usvajanje novih znanja (tkanje, vezenje) te upoznavanje sa tradicijom i kulturnom baštinom našeg kraja. Uključeno je i educiranje polaznika za samostalnu izradu ukrasnih predmeta i kreativno izražavanje.

Održat će se i edukativno predavanje o narodnoj nošnji „Ruho naše vrijednije od zlata“ (prikaz narodne nošnje i predavanje o dijelovima, svrsi i materijalu), zatim predavanje „Od kud im ideje?“ (o porijeklu motiva s narodnih nošnji) te predavanje o materijalnoj i nematerijalnoj tradicijskoj baštini.

Projekt “EtnoLand” je u tijeku i radi se o zanimljivom projektu snimanja kataloga narodne nošnje našeg kraja. Ovim putem udruga poziva sve zainteresirane privatne osobe koje imaju narodnu nošnju da se jave kako bi i njihovo ruho pronašlo mjesto u katalogu.

Udruga osniva i restauracijski odjel za obnovu narodne nošnje. Program započinje s radom kroz srpanj, a predviđa obnovu nekoliko komada narodnih nošnji koje su u oštećenom stanju. Javni poziv građanima će biti objavljen u 7. mjesecu, a u obzir dolaze svi dijelovi nošnje (zobnice, haljine, pregače) s određenom vrstom oštećenja koja će biti detaljno opisana u natječaju.

Tu su i brojne kreativne radionice poput likovne radionice (crtanje veza s narodne nošnje i ornamenata koju su obrađeni na predavanju „Od kud im ideje?“), zatim radionice veza (izrada tradicionalnog veza), radionice tkanja na tkalačkom stanu, radionice izrade nakita (etnografski motivi), radionice izrade šibenske kape, radionice izrade makramea, radionice samostalne izrade torbi i ukrašavanja istih, radionice šivanja (šivanje mirisnih vrećica za lavandu i smilje), radionice izrade suvenira te posebne likovne radionice (tehnike crtanja – tema kulturna baština).

Program je financiran od strane Grada Knina – kroz financiranje programa/projekata javnih potreba udruga i ustanova u kulturi Grada Knina za 2021. godinu.

I. Š.

Izbornik