• Naslovna
  • Društvo
  • Na tvrđavi otvorena izložba „Odabrana djela iz suvremene grafičke zbirke Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica – Livno“

Na tvrđavi otvorena izložba „Odabrana djela iz suvremene grafičke zbirke Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica – Livno“


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Sinoć je u galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba naziva: Odabrana djela iz suvremene grafičke zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu. Izložba je dio međunarodne suradnje Kninskog muzeja i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu.

Umjetnička zbirka Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, obuhvaća zbirku starih majstora, modernu zbirku, zbirku slika i crteža Gabriela Jurkića i suvremenu grafičku zbirku. Donacijom grafika iz Zbirke Biškupić 2013. godine koju je poklonio gosp. Biškupić, nekadašnji ministar kulture RH, kolekcionar, izdavač poetsko-likovnih edicija i grafičkih mapa, Franjevačkom samostanu na Gorici postavljeni su temelji suvremenoj grafičkoj zbirci u FMGG-Livno.

Na izložbi u Kninskom muzeju izložena su djela 32 autora iz 20 zemalja. To su djela koja su prvi put predstavljena na 1. (2017.) i 2. (2020.) Međunarodnom trijenalu grafike u Livnu.

Posjetiteljima izložbe uvodnim se riječima obratio v.d. ravnatelja muzeja Ante Šimić, o izložbi su govorile kustosice Ivana Mikulić Sarić (Kninski muzej) i Željka Markov (FMGG Livno), te ravnateljica FMGG u Livnu Dražena Džeko.

Posjetiteljima izložbe obratio se i gradonačelnik grada Knina Marko Jelić, a izložbu je otvorio Darko Čondrić gradonačelnik grada Livna.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja 2021.g.

Izbornik