• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • U Gradskom vijeću o nalazu državne revizije: Zašto su otpisani neki dugovi i zašto se nisu naplaćivali neki poslovni prostori?

U Gradskom vijeću o nalazu državne revizije: Zašto su otpisani neki dugovi i zašto se nisu naplaćivali neki poslovni prostori?


kune-kuna_novac_shutterNa kninskom Gradskom vijeću raspravljalo se o nalazu Državnog ureda za reviziju o financijskom poslovanju Grada Knina u 2012. godini. Podsjetimo, državna revizija dala je uvjetno mišljenje Gradu Kninu kao i još nekim gradovima u Hrvatskoj poput Rijeke i Zadra.

U nalazu državne revizije između ostalog stoji da Grad nije poduzeo sve raspoložive mjere naplate zastarjelih potraživanja u iznosu od 7 milijuna kuna. Najveći dio tih potraživanja, ukupno 4,9 milijuna kuna je otpisano.

Naime, temeljem odluke gradonačelnice, otpisano je 4,9 milijuna kuna spornih i zastarjelih potraživanja, a riječ je uglavnom o potraživanjima za komunalnu naknadu i naknadu za korištenje voda koju Grad naplaćuje za Hrvatske vode. No, Hrvatske su vode otpisale svoj dio duga i on se nalazi u zbirnom iznosu. Kninsku oporbu je zanimalo po kojim kriterijima je dug otpisan.

– Riječ je o dugovima koji datiraju još iz 1999. godine, dakle iz vremena za koje nisam odgovorna, no po zakonu sam bila dužna napraviti otpis – odgovorila je gradonačelnica Josipa Rimac i objasnila kako je 2011. godine imenovala posebno povjerenstvo kojemu je dala zadaću da utvrdi kriterije na osnovi kojih je u konačnici i sačinila otpis potraživanja i to po zakonu i sukladno odlukama i Statutom Grada Knina.

Nalaz Državnog ureda za reviziju o poslovanju Grada Knina u 2012. godini ukazao je na nekoliko nepravilnosti u radu. Jedna od njih odnosi se na zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Naime, za 15 poslovnih prostora gradska uprava nije naplaćivala zakup. Kako pojašnjava gradonačelnica Josipa Rimac, zakupnina nije naplaćivana isključivo civilnim neprofitnim udrugama koje se financiraju uglavnom iz gradskog proračuna ili pak manjim dijelom naplatom članarina.

– Ako bi im naplaćivali najamninu, većina njih morala bi prestati s radom. Primjerice, novim zakonom koji jedinicama lokalne samouprave nalaže da naplaćuju najam poslovnih prostora svim političkim strankama, ali i udrugama, KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“ morali bi za korištenje prostorija u Domu kulture na Sinobadovoj glavici izdvajati sedam tisuća kuna, što je gotovo nemoguće. Ukoliko zatvore svoja vrata, pitam se, gdje ćemo onda s tolikim mladima, članovima ovih društava – objasnila je gradonačelnica te je ostala pri stajalištu da se neprofitne civilne udruge moraju osloboditi plaćanja najma pa će takav prijedlog na idućoj sjednici Gradskoga vijeća dati vijećnicima na usvajanje.

Izbornik