U sklopu projekta ‘Knin- grad s pričom’ održane kreativne radionice izrade košara i foto radionica


U sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti koja se provodi projektom ‘Knin- grad s pričom’, održane su kreativne radionice izrade košara i foto radionica.
Cilj projekta ‘Knin grad s pričom’ je građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, a provode ga udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina i okolice.

– Druga umjetničko kulturna aktivnost odrađena je na kninskom izletištu uz rijeku Krku – Marunuši. Za ovu aktivnost stručnjakinje koje rade s djecom i mladima osmislile su i provele tri radionice izrade košara različitim likovnim tehnikama. Izrađivale su se tako dvodimenzionalne košare od krep papira, košare od papirnatih tanjura koji su se opletali vunom, te košare od drveta koje su za postolje imale drveni podložak s umetnutim štapićima kao kosturom za pletenje košare. Uz kreativne radionice održana je i foto radionica, koristeći fotoaparat osiguran sredstvima projekta, kroz koju su djeca i mladi fotografirali prirodne ljepote rijeke Krke i podnožja kninske tvrđave – kažu voditeljice projekta.

Podsjetimo, u sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti mladi i djeca su obišli Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo te su posjetili košarača u Žagroviću.

– Kroz sve provedene aktivnosti cilj je bio upoznati djecu i mlade sa sadržajima baštine, obogatiti dječje znanje o kninskom kraju, njegovim posebnostima, raznolikostima i znamenitostima te razvijati pozitivnu sliku o tome što je baština. Djeci i mladima pružena je prilika da svoje doživljaje o kulturnoj baštini osvijeste kroz osmišljene aktivnosti i sadržaje projekta i tako razviju kulturni identitet i osjećaj pripadnosti – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet koje provode projekt ‘Knin-grad s pričom’.
Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik