• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije’: Polaznici osposobljavanja spremni za tržište rada!

‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije’: Polaznici osposobljavanja spremni za tržište rada!


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ u Kninu i Šibeniku su održani prilagođeni programi osposobljavanja za nezaposlene osobe pripadnike ranjivih skupina s područja Šibensko-kninske županije za deficitarna zanimanja. Programi osposobljavanja održani su za zanimanja Internet marketing, kuhar, konobar, bravar, varioc i zidar uz dobru popunjenost, a polaznici su zadovoljni stečenim novim znanjima.

Programima osposobljavanja nezaposlenih, uz ostale projektne aktivnosti, doprinosi se jednom od glavnih ciljeva projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’, a to je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina u Šibensko- kninskoj županiji kroz razvoj inovativnih lokalnih inicijativa usklađenih lokalnim potrebama i strateškim prioritetima.

– Programi osposobljavanja održani su za zanimanja Internet marketing, kuhar, konobar, bravar, varioc i zidar. Polaznici su pokazali veliki interes, a edukacije su vodili stručnjaci s Instituta za Institut za razvoj poduzetništva i obrtništva iz Zagreba. Nakon završetka teoretskog dijela edukacije polaznici su nastavili s edukacijom kroz praktični rad kod poslodavaca koji djeluju na području Šibensko- kninske županije te su tako imali priliku direktno primijeniti znanje koje su dobili na teoretskom dijelu – kazali su iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Jedan od polaznika programa osposobljavanja je 41-godišnji Živko Vukelja iz Knina koji je završio osposobljavanje za zanimanje zidar. Nakon predavanja koja su trajala dva tjedna, Željko je odradio 100 sati prakse u tvrtki Igana u Kninu.

– Ovaj program mi je puno pomogao, ranije sam bio nezaposlen, a inače sam po zanimanju armirač. Nakon dovršenih predavanja, praksu imam u firmi Igana u Kninu i nadam se da ću i ostati u ovoj firmi raditi. Prezadovoljan sam radom i odrađenim osposobljavanjem. Programom sam se usavršio za zidara i nosim samo pozitivna iskustva – kazao je Živko Vukelja.

Program osposobljavanja za varioca završio je Kristijan Tomić koji je praksu odradio u tvrtki SMB metal, smještenoj u Ražinama.

– Mogu reći da sam jako zadovoljan programom osposobljavanja, pogotovo zato što je uključivao i praksu te sam stekao i teorijska i praktična znanja koja su mi potrebna za ovo zanimanje. Svako dodatno obrazovanje i osposobljavanje je u današnje vrijeme dobro došlo tako da preporučujem svakome tko dugo ne može pronaći posao da iskoristi mogućnosti programa osposobljavanja – kazao je Kristijan.

Olivera Vapska, nezaposlena učiteljica razredne nastave pohađala je osposobljavanje za zanimanje Internet marketing. Obavijest o edukaciji za ranjive skupine, Olivera Vapska pročitala je na ŠibenikIN portalu i odlučila se prijaviti. Bila je to idealna prilika da se dugotrajno nezaposlena učiteljica razredne nastave, inače rodom iz Makedonije, okuša u svom kreativnom radu koji joj je dosad bio hobi – i pretvori ga u posao.

– Ova edukacija mi je pomogla da budem još motiviranija i dala mi potrebno predznanje, ali i poticaj da svoj hobi sutra pretvorim u posao. Teoretski dio edukacije trajao je dva tjedna, a na posljednjem danu iste morali smo prezentirati svoj proizvod, strategiju, poslovni plan, viziju i misiju te ciljeve – kazala je Olivera Vapska.
Inače, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi treću fazu projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije’ u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija iz Knina, Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Šibenik.

Ciljevi projekta su omogućiti učinkovitu provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije 2014.-2020. te osigurati održivo funkcioniranje Partnerskog Vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije čime će se doprinijeti razvoju ciljane skupine i najugroženijih članova društva.
Projekt ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ vrijedan je gotovo 2 milijuna kuna, koji su osigurani temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda 85% dok je 15% osigurano iz sredstava državnog proračuna RH.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik