Mladi Kninjani posjetili košarača u Žagroviću i upoznali se sa starim zanatom


Mladi koji sudjeluju u projektu ‘Knin- grad s pričom’, u sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti, posjetili su košarača u mjestu Žagrović.

– Košaraštvo i pletarstvo, kao dio identiteta grada Knina, zanati su kojima prijeti izumiranje. Stoga smo s grupom srednjoškolaca i mladih organizirali posjet košaraču do Žagrovića. Ugostio nas je stari košarač, gospodin Mićo te nam je pokazao svoje radove. Ukratko nam je objasnio i pokazao proces izrade košara. Glavna sirovina za izradu košara bilo je vrbovo šiblje koje se sjeklo kosijerima (kosirima). Šiblje se gulilo komadom drveta – procjepom. Oguljeno šiblje potom se ostavljalo sušiti, dok se od neoguljenog šiblja odmah moglo plesti. Oguljeno šiblje se kiselilo, omekšavalo nakon sušenja, kako ne bi pucalo tijekom pletenja – kažu voditeljice projekta.
Od oguljenog šiblja, odnosno bijele rakite, izrađivali su se finiji radovi, poput košara za kućanstvo, dok je crna rakita, neoguljeno šiblje, služilo za grublji i čvršći pleter koji se koristio u graditeljstvu, pčelarstvu, ribolovu i poljodjelstvu.

– Najčešće su se izrađivale krošnje, odnosno duboke košare za prenošenje sijena, djeteline i plodova zemlje. Nekada je košaraštvo, uz stalni posao, donosilo dobre prihode, ali dolaskom plastike sve su se više potiskivali pleteni proizvodi iz uporabe, što je vodilo do zaboravljanja i izumiranja starih zanata – doznali su mladi tijekom posjeta košaraču.

Podsjetimo, projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina i okolice.

– Nadamo se kako će se aktivnostima projekta oživjeti bogata baština našeg grada te da će se potaknuti i osvijestiti mlade i buduće generacije na važnost očuvanja tradicije i tradicijskih zanata od izumiranja – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik