Iz Knina startao prvi Dinaric Rally


Tekst: Dinaric Rally Team
Foto: Željko Opačić

Sa startne crte u Kninu, pedesetak motociklista i vozača quadova danas se zaputilo prema planinama, čime je otvoren Prvi Dinaric Rally. Sudionici iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske, Češke, Poljske, Njemačke, Slovačke i Slovenije u Knin su stigli jučer tijekom dana. Nakon registracije i tehničke provjere vozila, odradili su prvi brief i pripremili se za početnu dionicu od 240 kilometara.

S obzirom na to da su rute relija prilagođene svim razinama vozača, ne čudi što je mnogim sudionicima ovo prvi reli u životu. Jedan od njih Nizozemac je Lennart Vonk.

“Jako sam uzbuđen i imam tremu jer znam da će dionice biti predivne, no i jako zahtjevne. Nadam se da će motor izdržati i da ću se vratiti na njemu, u zadanom vremenu. No i da se dogodi drugačije, neću se žaliti jer znam da me tamo na planinama čekaju prizori i priroda u kojima ću uživati. Čuo sam predivne stvari o planinama iznad Knina i drago mi je da ću ih prvi put i vidjeti”, kazao je.

Unatoč upozorenjima o situaciji s virusom COVID-19, reliju su se pridružili profesionalni vozači iz Austrije. Njih dvanaest vozit će pod timskom zastavom nastojeći zauzeti sve visoke pozicije u kategoriji koju voze.

“Znamo da je Hrvatska na austrijskoj crvenoj listi, ali organizatori su se potrudili održati nas zdravim i sigurnim pa se uopće ne bojimo. Pratit ćemo sigurnosne upute i testirati se na koronu po povratku u državu. Nismo mogli propustiti ovaj reli, posve je drugačiji od svega što smo vozili dosad, a iza nas je već puno zvučnih relija poput Hellasa. U Dinaricu ćemo posebno uživati jer osim izazova nudi i divne pejsaže pa nećemo forsirati brzinu. Bitno je i da zaštitimo prirodu i vratimo se doma zdravi i čitavi”, poručuju.

Prva ruta relija završava u 16 h kada bi se svi vozači trebali početi vraćati u kamp i kada im se prestaje mjeriti vrijeme. Nakon odmora i skupljanja dojmova uslijedit će novi brief te priprema za sutrašnju vožnju.

Naime, uz podršku Turističke zajednice Grada Knina, prvi domaći cross country reli vozit će se sve do nedjelje od Knina preko Ličke Plješivice, Poštaka, Dinare, Svilaje i Promine. Hrvatski Dakar, kako ga sudionici zovu, voze muškarci, žene, veterani te još tri klase podijeljene po jačini motora ili quada. Svi oni na sebi će imati tracking uređaje za mjerenje vremena i praćenje vozača. Ove godine reli se vozi bez roadbook-a, te vozače po planinama vode njihovi navigacijski sustavi, a osiguravaju organizatori i liječničke ekipe.

Svaka etapa počet će i završiti u privremenom kampu (bivouac-u) u Kninu. Etape se dijele na special sekcije i poveznice (liaison) sekcije. Očekivano vrijeme unutar kojeg vozači moraju završiti pojedinu etapu ograničeno je i razlikuje se ovisno o kategoriji i klasi vozila.

Na određenim dijelovima etape postavljene su kontrolne točke – neke od njih jasno obilježene dok će druge biti skrivene. Uspjeh na reliju ovit će isključivo o sposobnostima vozača – kako fizičkim tako i tehničkim jer će vozači morati znati samostalno osposobiti vozilo ako na planini dođe do kvara.

“Morat će pokazati koliko su spretni. Bilo da su početnici ili iskusni vozači oslanjat će se na vlastite sposobnosti ili na dobru volju kolega koje će sretati po putu. Mi ćemo im na određenim mjestima osigurati gorivo te se pobrinuti da u prirodi ne ostane nijedan izgubljeni vozač, ali ni otpad i dijelovi koje su oni tamo donijeli. Priroda nam je izrazito bitna i naš je cilj da joj vratimo onoliko koliko smo joj na reliju i uzeli. Upravo zbog toga dio novaca od ovogodišnjeg relija donirat ćemo udrugama za razminiravanje i pošumljavanje”, objasnio je Perica Matijević, organizator relija.

Cijela vožnja može se pratiti uživo na aplikaciji Racemap.com, a sve o događaju pronaći na stranici

Home

.

Izbornik