NP Krka: 3. Krka polumaraton


3. Krka polumaraton i ove će godine pružiti sudionicima poseban ugođaj trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine

Piše: Katia Župan, NP Krka

Približavamo se 3. Krka polumaratonu koji se ove godine održava u jesenskom terminu, u subotu, 26. rujna 2020. nakon što je, zbog epidemioloških mjera, odgođena utrka koja se trebala održati u travnju.

Mjesto starta utrke, kao i format, ostaje isto – Eko kampus „Krka“ u Puljanima, kao i cilj – amfiteatar Burnum. Za sve kojima je polumaraton preveliki izazov, na rasporedu je i FunRun utrka na 5,5 km koja kroz godine privlači sve više natjecatelja. Oni najmlađi, pak, moći će uživati u dječjim utrkama. Tu je i penjačko-trkački izazov – kruna cara Trajana, nagrada trkačima koji najbrže savladaju uspon iz kanjona rijeke Krke kod slapa Brljan.

Startni paket za svakog trkača, između ostalog bogatog sadržaja, uključuje i ulaznicu za Nacionalni park „Krka“ koja se može iskoristiti u vikendu utrke, a dostupna je i novootvorena arheološka zbirka u Eko kampusu „Krka“ koja se može posjetiti neposredno prije starta u Puljanima.

Kao i prethodnih godina, prijevoz autobusima osiguran je iz Skradina, Šibenika i Drniša. Podjela startnih paketa bit će u petak, 25. rujna 2020. u Ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu i neposredno pred utrku u subotu. Svi koji su se prijavili i uplatili kotizacije za prvotni datum, automatski su prijavljeni i za novi termin. Svi koji se žele još prijaviti, mogu to još uvijek učiniti putem službene mrežne stranice www.krka.run do ponedjeljka 21. rujna 2020. Zbog epidemioloških mjera, ukupan broj trkača ograničen je na 500 (250 za polumaraton, 250 za FunRun).

Staza polumaratona započinje u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, prolazi autohtonim mjestima prepunim starih kamenih kuća i suhozida u podnožju Promine, spušta se u kanjon Krke pored Brljanskog jezera i potom uspinje prema amfiteatru Burnum, vojnom logoru antičkog Rima, u kojem je cilj utrke. Na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka. Gotovo je nevjerojatno da na suhom, krševitom prostoru duboka kanjona postoje tolika čudesna mjesta, što su ih oblikovali ljudi ili rijeka, koje nam valja upoznati.

Izbornik