Projekt ‘Knin grad s pričom’: Djeca i mladi obišli Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo


Djeca, mladi i stručnjaci koji sudjeluju u projektu ‘Knin grad s pričom’ obišli su Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo. Kako je osnovni cilj projekta kroz umjetničko-kulturne aktivnosti djecu i mlade upoznati s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina, na ovaj način imali su priliku čuti brojne zanimljivosti iz povijesti Kninske tvrđave.

Podsjetimo, projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom. U sklopu projekta održava se Javna kampanja promocije nematerijalne kulturne baštine Knina i okolice kroz umjetničko-kulturne aktivnosti, a prva aktivnost bila je obilazak Kninske tvrđave tijekom lipnja.

– Prva umjetničko- kulturna aktivnost u sklopu projekta bila je obilazak Kninske tvrđave uz stručno vodstvo. S obzirom na to da je Kninska tvrđava zaštićena urbanistička cjelina, upisana u registar Kulturne baštine Republike Hrvatske kao spomenik od posebnog nacionalnog interesa, odlučili smo uz stručno vodstvo jednog od predavača s edukacija za stručnjake, koje su ranije provedene u sklopu projekta, zajedno s djecom, mladima i stručnjacima obići ovu znamenitost – kažu voditelji projekta.

Kninska tvrđava priča priču o Kninu kao gradu velebne povijesti, a postav Kninskog muzeja na tvrđavi koji sadrži etnografsku, arheološku i kulturno – povijesnu građu posjetitelje vraća sve do doba prapovijesti.

– U postavu etnografske zbirke izloženo je pokućstvo, tradicijski alati te narodne nošnje ovoga kraja, a posjetom zbirci djeca i mladi doživjeli su realnu sliku života ovdašnjih ljudi i utvrdili sve naučeno kroz radionice sa stručnjacima – kažu voditelji projekta iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik