• Naslovna
  • Društvo
  • Prijavite se za jednu od najljepših utrka i osvojite Kninsku tvrđavu

Prijavite se za jednu od najljepših utrka i osvojite Kninsku tvrđavu


Piše: TZ grada Knina

„Kraljevska utrka – Knin 2020” održat će se 29. kolovoza 2020. u gradu Kninu, a sa sigurnošću se može reći kako će to biti jedna od najljepših i najatraktivnijih cross utrka u Hrvatskoj. Za sve trkače koji se prijave do 19.8.2020. organizator osigurava majice. Prijave na utrku, uz kotizaciju na www.runcroatia.hr, info na tel.: 091 4430 007.

Organizatori Kraljevske utrke pozivaju sve; i rekreativce i profesionalce na prijavu i uživaju u ljepotama Knina i okolice. Kotizacija iznosi 130 kuna po osobi.

Kninska Run Croatia utrka podijeljena je na dvije utrke; kraća utrka iznosi 6 km, a duža 19 km. Start duže utrke na 19 kilometara, nalazi se u podnožju moćne planine Dinare, s pogledom na njezin vrh, koji je ujedno i najviši vrh Hrvatske (1831m). Nedaleko od starta, izvire rijeka Krčić koja na svom kratkom toku ima 6 mlinica i nekoliko slapova, tako da će sudionici tijekom utrke moći uživati u prekrasnom krajoliku.

Kanjonom rijeke Krčić prolazi Napoleonova cesta, dalmatinska dionica carske ceste. Riječ je o dionici ceste koja je prolazila cijelom dužinom Ilirskih pokrajina od Ljubljane do Dubrovnika prema Albaniji. Prolazi se pokraj Crnogorčevog mlina, građen od sedre u vrijeme Mletačke Republike. Nizvodno od zaseoka Krčić (Ševići), rijeka Krčić tvori dva prekrasna buka u blizini trase utrke. Na samom izlazu iz kanjona Krčića, s desne strane vidljiva je Topoljska gradina na kojem postoji kontinuitet života od bakrenog doba – izjavili su predstavnici Turističke zajednice u Kninu.

Ističu kako je na lokalitetu pronađena i kaciga grčko-ilirskog tipa, ratničke opreme tipične za Delmate, te dodaju kako Krčić svoj tok završava spektakularnim padom s 22 m visoke sedrene barijere Topoljski buk (slap Krčić) i to svega nekoliko metara od izvora rijeke Krke. Kako je rijeka Krčić krška rijeka, ljeti i rijeka i slap presuše, ali bez daha ostavljaju sam izvor rijeke Krke i sedrene barijere Krčića.

Kod izvora Krke / Slapa Krčića, duža utrka ulazi u start kraće utrke od 6 kilometara, te nastavlja pored Burumskog jezera niz tok rijeke Krke. Kod sastavka s rijekom Kosovčicom dolazimo do arheološkog lokaliteta Kapitul, gdje je postojala kninska katedrala. Katedrala je sagrađena 1203. godine, a u 1. stoljeću ispostava rimskih legija i kohorti iz logora u Burnumu – izjavili su organizatori i dodali:

”Preko Atlagića mosta ulazimo u staru gradsku jezgru, strmim usponom – najstarijom gradskom komunikacijom, povezuje i Loredanova vrata, jedina očuvana gradska vrata iz osmanskog razdoblja, nazvana po prvom mletačkom upravitelju Knina – Antoniu Loredanu. Posljednji i najstrmiji uspon završava na Kninskoj tvrđavi. Današnji izgled tvrđava je dobila nakon opsežne mletačke obnove i rekonstrukcije. Mletačka uprava je tvrđavu u potpunosti osuvremenila te je prilagodila topničkom načinu ratovanja. Tvrđava se sastoji od tri zasebno utvrđene cjeline, sjevernog (Kaštel Knin), srednjeg (Kaštel Lab) i južnog (Belvedere).”

Nakon završetka utrka, natjecatelje i sve zainteresirane očekuje hrana, zabavni program i dodjela bogatih nagrada.

Pomoćnica direktorice Turističkog ureda Romana Marković nije mogla sakriti zadovoljstvo ovim novim projektom u čijoj organizaciji sudjeluje Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina i tvrtka Run Croatia.

– Ne možemo biti sretniji što će se jedna od ovogodišnjih Run Croatia utrka održati upravo u Kninu. Odabrane trase utrke zorno prikazuju sve prirodne i kulturne ljepote našeg grada i okolice, a malo tko će ostati „imun“ na njih. Priključite se Kraljevskoj utrci 29. kolovoza, koja je otvorena za svakoga, bez obzira na iskustvo. Pozivamo vas na zajedničko tračanje, istraživanje Knina i okolice i stvaranje novih prijateljstva u gradu podno velebne Dinare i stasite Kninske tvrđave – zaključila je Marković i istaknula kako se svi zainteresirani mogu prijaviti na utrku na web stranici www.runcroatia.hr.

POZIV ZA VOLONTERE

Ukoliko želite volontirati na dan utrke i tako postati dio ovog predivnog događanja i nacionalnog sportskog spektakla pod nazivom Run Croatia, prijavite se na e-mail adresu zvonimir@zvonimir.hr ili na broj mobitela 091 201 5125. Za svakog volontera će biti osiguran obrok, osvježenje te sponzorske majice.

Izbornik