• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ održana tri okrugla stola: Raspravljalo se o radu s ranjivim skupinama na EU projektima

U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ održana tri okrugla stola: Raspravljalo se o radu s ranjivim skupinama na EU projektima


U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ čiji je nositelj Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održana su tri okrugla stola na kojima su sudjelovali predstavnici članova i zaposlenici institucija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Na okruglim stolovima predstavljeni su rezultati projekta ‘Ja želim raditi’ te se raspravljalo o položaju osoba s invaliditetom i osobama starijih od 50 godina u svojstvu ciljane skupine na EU projektima. Također, važna tema rasprave bili su i budući izazovi u radu s ranjivim skupinama na EU projektima.

Rasprava je započela uvodnim predstavljanjima sudionika i njihovih organizacija, a zatim se raspravljalo o ostvarenim rezultatima u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’. Voditelj projekta Miro Slavica kazao je kako je jedan od najznačajnijih rezultata projekt provedba osposobljavanja za 40 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina s područja grada Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Također, značajno je i osnivanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi koji će nastaviti s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Nakon predstavljanja projektnih rezultata i upoznavanja sudionika s istima pokrenuta je rasprava prvog okruglog stola čija je tema bila „Položaj osoba s invaliditetom u svojstvu ciljane skupine na EU projektima“.

– Raspravljalo o mogućnostima motivacije i mogućnostima vraćanja u svijet rada istih, dok su članovi udruge Teton napravili kratak osvrt na rehabilitaciju osoba s invaliditetom kroz sudjelovanje u sportskim-penjačkim aktivnostima prilagođenima osobama s invaliditetom i blagodatima rekreativnog planinarenja za svu populaciju. Raspravi se zatim pridružio i član UOSISB Knin koji se osvrnuo na stanje osoba s invaliditetom na širem području Grada Knina, kao i uvjetima i uslugama koje udruga, čiji je on član, pruža istima. Društvo agronoma je pozdravilo aktivnosti u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ koje su direktno povezane s njihovom agronomskom strukom, a istaknuli su kako bi takvih i sličnih projekata trebalo biti i više. Raspravljalo se i o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada i njihovom otežanom pristupu istom, kao i o mogućim pravcima djelovanja kako bi se poboljšao pristup tržištu rada za iste – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Teme drugog i trećeg okruglog stola bile su „Položaj osoba starijih od 50 godina u svojstvu ciljane skupine na EU projektima“ i „Budući izazovi i prilike u radu s ranjivim skupinama (kako je definirano županijskom strategijom za razvoj ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije) na EU projektima“.

– Članovi Društva agronoma Šibensko-kninske županije iznijeli su podatke kako je vrlo popularno bavljenje poljoprivredom među starijom populacijom i kako većina nezaposlenih osoba preko 50 godina aktivno radi u svojim poljima, unatoč statusu nezaposlenosti. Raspravu trećeg okruglog stola otvorio je voditelj projekta ‘Ja želim raditi’ i projektni koordinator još jednom predstavivši usluge i vrijednost Kluba za zapošljavanje kao direktnog primjera koji doprinosi i pomaže poboljšanju statusa osoba koje pripadaju jednoj ili više ranjivih skupina. Istaknuto je kako bi se takvi primjeri trebali u praksi češće koristiti i biti dostupniji nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina. Zatim se raspravljalo i o zajedničkim akcijama i projektima kojima će se rješavati problemi nezaposlenosti na cijelome području Republike Hrvatske – navode iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja je provela projekt ‘Ja želim raditi’.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 859.522,50 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik