Projekt ‘Ja želim raditi’ Razvojne agencije Šibensko-kninske županije uspješno priveden kraju!


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije uspješno je privela kraju projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan gotovo 860.000 kuna, a završna konferencija projekta na kojoj su predstavljeni rezultati projekta održana je u petak u prostorijama Razvojne agencije Šibensko- kninske županije. Uz voditelja projekta Mira Slavicu, na završnoj konferenciji o projektu su govorili i ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur te župan Goran Pauk.

– Naša ustanova Razvojna agencija, ovaj projekt vrijedan gotovo 860 tisuća kuna, u 100%-tnom iznosu financiranom iz EU i državnih sredstava provela je u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija Knin, Pučkim otvorenim učilištem Knin i Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Projektom se tijekom više od dvije godine aktivno radilo na prijenosu znanja, osnaživanju kompetencija i praktičnom osposobljavanju osoba s invaliditetom kao i starijih osoba sa šireg područja naše županije za uzgoj, branje, sakupljanje i preradu autohtonog ljekovitog bilja.

Naime radi se o tome da smo identificirali nišu uzgoja, branja i prerade ljekovitog biljaka kao onu koja s jedne strane može biti gospodarski konkurenta i doprinositi gospodarskom razvoju županije a s druge strane je ta kojim se mogu baviti i osobe s invaliditetom i starije osobe. Razvili smo stoga i nastavne programe prilagođene ranjivim skupinama, prenijeli znanje o ljekovitom bilju, a zatim i praktično osposobili polaznike predavanja za samostalno bavljenje ovim poslom kojim se uključuju na tržište rada te ujedno doprinose gospodarskom razvoju i zajednici – kazala je Mira Lepur, ravnateljica JU Razvojna agencija ŠKŽ.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su svi rezultati projekta, a jedan od najznačajnijih, uz osposobljavanje nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, je osnivanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi u Kninu. Klub će nastaviti s radom i nakon završetka projekta, a njime će upravljati Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

– Glavni cilj projekta je bio ispunjavanje razvojne strategije ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije i to u području jačanja kompetencija nezaposlenih osoba iznad 50 godina i nezaposlenih osoba s invaliditetom. U sklopu projekta tako je uspješno proveden Program osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja kojim je osposobljeno četrdeset polaznika. Pučko otvoreno učilište Knin na ovaj je način dobilo izvrsno izrađen novi program osposobljavanja koji će moći provoditi i u budućnosti – kazao je voditelj projekta Miro Slavica.

Jedna od važnih aktivnosti projekta je i uspostavljanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi u Knin, a kroz koji je u sklopu projekta savjetovano 37 osoba.

– Klub se nalazi u prostorijama Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin, a namijenjen je osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Polaznici edukacija su sudjelovali u Klubu za zapošljavanje i savjetovani su kako da što bolje i lakše pronađu posao koji odgovara njihovim mogućnostima. Važno je naglasiti da će Klub za zapošljavanje nastaviti s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Klub za zapošljavanje otvoren je nezaposlenim osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom koje mogu potražiti savjete i pomoć stručnih osoba. Klub za zapošljavanje doprinosi kompetencijama zapošljivosti, a ideja je da polaznici nauče kako što bolje izraditi poslovni plan, napisati svoj životopis te iskoristiti potpore koje se nude. Polaznici su dobili svakako jedno intelektualno znanje i potporu kako i nas tako i Hrvatske gospodarske komore. Već 31. siječnja su nam se četiri osobe javile da su se zaposlile – istaknuto je na završnoj konferenciji projekta ‘Ja želim raditi’.
Također, u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ nabavljena je oprema i sirovine potrebne za provedbu programa uzgoja, prerade i sakupljanja ljekovitog bilja, izrađeni su promotivni materijali i odrađena je promotivna medijska kampanja, nabavljena je računalna i uredska oprema za opremanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi te je odrađen prijevoz polaznika i catering za vrijeme trajanja osposobljavanja.

Župan Goran Pauk istaknuo je važnost projekta ‘Ja želim raditi’ koji doprinosi učinkovitoj provedbi strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije i smanjenju stope nezaposlenosti.

– Putem ovakvih projekata direktno pomažemo svim nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina naše županije da povećaju svoje samopouzdanje i radne kompetencije, pa time i svoje šanse za uspješnim pronalaskom posla. Kada je riječ o projektima financiranim iz Europskog socijalnog fonda, treba naglasiti kako je naša županijska Razvojna agencija kroz projektna partnerstva i pripreme projektne dokumentacije pomogla mnogim udrugama i organizacijama članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, te je uz projekt ‘Ja želim raditi’ nositelj projekta ‘Partnersko vijeće za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ čija će provedba trajati do studenog 2020. godine – istaknuo je župan Pauk.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 859.522,50 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik