Otvorena izložba Simbolika crteža Silve Radić


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

U utorak je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika i predstavljena knjiga dr. art. Silve Radić naziva Simbolika crteža. Autorica je izložila 21 sliku iz ciklusa koji je nastajao od 2009. do 2020. godine.

Kao što sama autorica ističe, dio predstavljenih ciklusa vezan je uz neka njezina osobna putovanja, stvarna i imaginarna. Želja za putovanjem je želja za upoznavanjem i objašnjavanjem samoga sebe. Ona se nikako ne smiju tumačiti samo kao fizička putovanja već i kao metafora za ona puno važnija, duhovna. Promatrajući i sublimirajući Silvine cikluse, stječe se dojam neprekinute filmske vrpce koja ima svoj početak i zaplet, ali se rasplet i kraj ne naziru.

Svodeći sadržaj svojih djela (koja često prelaze granice slikarskog medija i postaju crtež, reljef, kolaž, skulptura ili kombinacija fotografija) na osobnu simboliku, prije svega proizašlu iz crteža, Silva ulazi u sferu konceptualnog. To joj omogućava da, kako sama kaže, tu neraskidivu vezu između „riječi“ i „slike“, prema kojoj je realizirana njezina knjiga Simbolika crteža, pretoči u jedinstveno konceptualno, tekstualno-likovno i sadržajno djelo.

Ciklusi u kojima se autorica predstavlja definiraju likovni kontinuitet iz kojeg nije teško pročitati dosljednost unutar vlastita izraza bez obzira na isprepletenost medija i tehnike. Analiza po ciklusima ili djelima pojedinačno čini se suvišnom i nepotrebnom jer polaze iz redukcije vlastite simbolike u čijoj se osnovi nalazi crtež, a sve ostalo su varijacije i nadgradnje. Ono na što je potrebno skrenuti pozornost i što je sadržajni nosilac zapravo je autoričin reducirani simbol ili znak za kojeg ona navodi sljedeće: Jedan znak, do kojeg se došlo istraživanjem, analizama i redukcijama (koji u sebi nosi pregršt simbolika) postaje „jedno slovo“ za svakodnevno, kontinuirano ispisivanje novih rečenica… On postaje zrak koji se svakodnevno udiše, on je POČETAK i KRAJ, BESKRAJ.

Posjetiteljima izložbe se uvodnim riječima obratio ravnatelj muzeja dr.sc. Zlatko Ćesić, a o izložbi slika govorile su Ivana Mikulić Sarić kustosica i dr. art. Silva Radić koja je predstavila i knjigu Simbolika crteža.

Izbornik