Radionice za djecu projekta ‘Knin grad s pričom’ odvijaju se online!


Kulturno-umjetničke radionice projekta ‘Knin grad s pričom’ u kojima sudjeluje 45 djece i mladih zbog izbijanja krize s koronavirusom odvijaju se online. Voditeljice radionica Lana Maloča iz udruge Čarobni svijet i dr.sc.Andreom Russo, izv.prof, iz udruge Zdravi grad, prilagodile su se tako novim uvjetima, kao i djeca koja sudjeluju u radionicama.

– S obzirom na izvanredno stanje u državi bili smo primorani prilagoditi način održavanja radionica. Nastavak projektnih aktivnosti planiramo realizirati kroz virtualnu komunikaciju i korištenje moderne tehnologije. Plan je preko grupnih videopoziva i virtualne komunikacije, utvrditi usvojeno s odrađenih radionica, te obogatiti znanje kroz istraživački rad kod kuće uz pomoć i asistenciju voditelja radionica. Za djecu i mlade osmišljavat ćemo tjedne zadatke s temama nematerijalne kulturne baštine Knina i okolice. Oni su se već susretali s ovim temama kroz edukativne radionice, a sada će dobivati osmišljene zadatke koji će, nadamo se djelovati motivacijski na njih i dodatno obogatiti njihovo znanje o nematerijalnoj baštini našeg kraja – ispričala nam je Lana Maloča iz udruge Zdravi grad.

Teme koje će se obrađivati kroz virtualnu komunikaciju i tjedne zadatke su narodna nošnja kninskog kraja, prerada vune, košaraštvo, lončarstvo, tradicijska glazbala i narodne pjesme, te tradicionalna jela kninskog kraja.

– Materijale proizašle iz tjednih zadataka ćemo razmjenjivati preko grupne komunikacije. Od samog početka projekta formirane su Viber i WhatsApp grupe preko kojih koordiniramo projektne aktivnosti, što planiramo nastaviti i dalje – dodaje Maloča.

Djeca su se brzo prilagodila novom načinu rada pa rado sudjeluju u ‘virtualnim radionicama’.
– Djeca su pozitivno reagirala na ovaj način funkcioniranja radionica, s obzirom na neobičnu situaciju u kojoj su se zatekla vezanu za školu i nastavu kod kuće. Uzevši u obzir dodatna opterećenja kod samostalnog učenja i školskih zadataka, zadovoljni smo povratnom informacijom i materijalima koje su već u prvom tjednu poslali. Tijekom virtualne radionice oformili smo manje grupe ovisno o zadacima te komunicirali preko videopoziva. Nakon uvoda u temu zadatka, prisjetili smo se naučenog s prethodnih radionica i uz raspravu odredili nove tjedne zadatke. Potrudili smo se zadatke prilagoditi prema određenim temama individualno, uzevši u obzir sklonosti i mogućnosti djece i mladih – objašnjava Lana Maloča.

Inače, projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

Kako je jedan od glavnih ciljeva projekta osmisliti brošuru i kninski suvenir koji proizlazi iz nematerijalne kulturne baštine, djeca su na radionicama bila uključena u taj aspekt, pa će u brošuru kninske nematerijalne baštine biti uključeni i njihovi radovi i saznanja proizašli iz kulturno- umjetničkih radionica. Razvile su se već i ideje o kninskom suveniru koji će biti zajednički plod rada stručnjaka, djece i mladih uključenih u projekt.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik