• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Mladi Kninjani došli do zanimljivih saznanja: Njihovi radovi bit će uključeni u brošuru kninske nematerijalne kulturne baštine

Mladi Kninjani došli do zanimljivih saznanja: Njihovi radovi bit će uključeni u brošuru kninske nematerijalne kulturne baštine


O tijeku kulturno-umjetničkih radionica koje se provode u sklopu projekta ‘Knin grad s pričom’ popričali smo s dr.sc.Andreom Russo, izv.prof, iz udruge Zdravi grad koja je skupa s Lanom Maločom, iz udruge Čarobni svijet, vodila radionice. Radionice su započele krajem prošle godine uz zanimljiv program u koji je uključeno 45 djece i mladih. Što su sve djeca učila i radila na radionicama prije izbijanja korona krize, pročitajte u nastavku.

Projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina. U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom

– Moja ideja i moj dio rada je bio da motiviram djecu i da ih motiviram u oslobađanju vlastite kreativnosti tako da smo uvodno upoznali djecu s pojmom kreativnosti i otvorili im vidike što je to kreativnost. Pokušala sam im osvijestiti koliko su u osnovi bili kreativni, a da nisu to povezali s kreativnošću. Na radionicama smo razgovarali o različitim oblicima nematerijalne kulturne baštine, zatim su djeca dobila zadatke, trebali su tako razgovarati s roditeljima, susjedima, rodbinom, informirati se u školi, u knjižnici, odlaziti u institucije, konzultirati se i potražiti podatke na internetu o primjerima nematerijalne kulturne baštine u Kninu – priča Andrea Russo.

Djeca su tako nakon istraživanja došla do raznih saznanja o primjerima kninske nematerijalne kulturne baštine, poput priča o starim igrama koje su se prije igrale, zatim o pletarstvu košara koje je definitivno velika vrijednost. Zatim o običajima poput narodnih nošnji, raznih vrsta hrane koja su se pripremala, narodnih priča, starih alata.

– Nastojali smo povećati djeci znanja o kulturnoj baštini da šire svoja pitanja, kako znaju ‘pitati’ Google da nauče i pitati i ljude oko sebe i tako dolaziti do saznanja. To je proces, zato treba proći vrijeme i potrebno je puno rada. Mogu reći da su se jako potrudili i dali su obola, tako da će njihovi radovi ući i u brošuru koja se sprema u okviru projekta. Zadovoljni smo postignućima, a sve pohvale idu trudu naše djece koja su dala veliki doprinos – kaže Andrea Russo.
Kako je jedan od glavnih ciljeva projekta osmisliti brošuru i kninski suvenir koji proizlazi iz nematerijalne kulturne baštine, djeca su na radionicama bila uključena u taj aspekt, pa će u brošuru kninske nematerijalne baštine biti uključeni i njihovi radovi i saznanja proizašli iz kulturno- umjetničkih radionica. Razvile su se već i ideje o kninskom suveniru koji će biti zajednički plod rada stručnjaka, djece i mladih uključenih u projekt.

Zbog izbijanja korona virusa, radionice se održavaju online, a više o tome čitajte uskoro.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik