Priopćenje županijskog Stožera s današnje konferencije


Već smo danas izvijestili s konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Priopćenje za medije vezano za konferenciju poslao je i županijski Stožer. Prenosimo:

“Na danas održanom sastanku užeg sastava Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije razmotrena je mogućnost da se naselje Betina, koje administrativno pripada Općini Tisno izuzme iz zone karantene, budući da na tom području nema oboljelih od bolesti COVID-19. Nakon sastanka, ispred zgrade Županije održana je konferencija za novinare na kojoj je javnost informirana o zaključcima Stožera.

„Cilj uvođenja karantene za naselja Murter i Betina, gdje je ustanovljena lokalna transmisija bolesti COVID-19, prvenstveno je bio spriječiti širenje bolesti COVID-19 na ostatak stanovništva Šibensko-kninske županije, što nam je do sada i uspjelo. S obzirom da karantena nije sama sebi svrhom, pojačana epidemiološka obrada i dostupnost testiranja na virus SARS-CoV-2 za stanovnike Murtera i Betine, bila je nužna i provodi se kontinuirano. Iako u naselju Betina srećom nema oboljelih, prema preporuci epidemiologa, donijeli smo zaključak da još uvijek nije vrijeme za izuzimanje naselja Betina iz zone karantene“, kazao je župan Goran Pauk.

Vezano za slučaj oboljele osobe u Kninu, koja je zdravstveni djelatnik u kninskoj bolnici, javnost je izvijestila Tatijana Šipalo Lilić, dr. med. pomoćnica ravnateljice OVB „Hrvatski ponos Knin“.

„Procjena epidemiološke službe je da se obustavi daljnji prijem pacijenata, a u slučaju potrebe daljnjeg liječenja, usmjeravat će se u KBC Split ili OB Šibenik, ovisno o težini slučaja. Kako naša ustanova raspolaže s odjelom koji zbrinjava pacijente i na produženom i palijativnom odjelu, službe su poduzele mjere da se njihovo stanje zaštiti. Tamo je medicinsko osoblje koje nije bilo u kontaktu s kontaktima oboljelih“, kazala je dr. Špalo Lilić.

„Jučer je izvršen epidemiološki izvid kojim se ustanovilo da imamo 26 zdravstvenih djelatnika koji su kontakti oboljelih osoba, ali taj broj nije konačan, što znači da će se povećavati ako se otkriju novooboljele osobe“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije.

„U ovim trenucima kvalitetna komunikacija je vrlo važna. Kako ona među članovima Stožera, tako i ona koja se putem medija odvija s građanima. Smatram da imamo jednu dobru praksu obavještavanja javnosti o stanju na terenu i vjerujem da će tako i ostati“, kazao je župan Goran Pauk te istaknuo da je dužnost svih nas, u ovoj nezapamćenoj krizi biti odgovorni i ne stvarati nepotrebne tenzije.”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Izbornik