• Naslovna
  • Društvo
  • Konferencija za novinare gradonačelnika: Za slučaj oboljelog smo doznali iz medija, to je nepojmljivo

Konferencija za novinare gradonačelnika: Za slučaj oboljelog smo doznali iz medija, to je nepojmljivo


U povodu prvog slučaja zaraze COVID-om-19 u Kninu, konferenciju za lokalne medije održao je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

– Kao što ste vidjeli iz medijskih natpisa, a uostalom većina vas je to i prenijela, u Kninu se pojavio prvi dokumentirani slučaj zaraze novim koronavirusom. Riječ je o osobi koja je djelatnica Opće bolnice Knin, a samim tim to predstavlja još veću ugrozu za sve nas jer svi trebamo usluge te ustanove. U tijeku je kontrola epidemiološke službe iz Šibenika koja će sukladno pravilima postupanja učiniti sve potrebno da bi se ustanovili putevi dolaska zaraze. Vjerojatno je povezano s liječnikom za kojeg je prije dva dana objavljeno da je pozitivan – kazao je Jelić.

Ne izlazite vanka, ne družite se u parkovima i na piknicima!

Aplelirao je da se građani drže pravila.

– Građani se moraju držati svih propisanih pravila. Jako je bitno da se distanciraju od osoba s kojima ne moraju biti u najbližem kontaktu, odnosno koji nisu njihovi članovi obitelji. Ne oslobađajte se u smislu odlaska na piknike, izlaske vanka, druženja u parkovima i slično. To jednostavno nije dozvoljeno – upozorio je.

Nosite maskice! Ne idite svaki dan u trgovinu!

– Moja je preporuka i to na temelju znanstvenih radova da nosite maskice jer one pomažu. Koristite ih kad ste s ljudima s kojima inače niste u kontaktu. Na taj način štitite i sebe i njih. Također, dezinficirajte ruke i ne idite u trgovinu svaki dan, ako ne trebate. Kupite potrepštine za par dana i neka u trgovinu ide jedna osoba, a ne pola obitelji – savjetovao je gradonačelnik i zahvalio se Kninjankama koje su dosad izradile 3.300 maskica.

O svemu smo doznali iz medija

– Moram napomenuti da su Grad Knin i Stožer civilne zaštite Grada Knina o ovom slučaju saznali iz medija. To je nepojmljivo. Ja ne razumijem zašto je takvo ponašanje u našoj županiji standard jer je normalno da se obavijesti gradski Stožer koji na terenu mora djelovati i čije je stanovništvo pod ugrozom. Mi smo to saznali iz medija, nitko nas iz županijskog Stožera nije obavijestio. To se tako ne radi – referirao je gradonačelnik i zapovjednik gradskog Stožera civilne zaštite, Marko Jelić.

Nema obiteljskih posjeta

Na kraju je uputio poruku građanima

– Držite se mjera koje su propisane. Distancirajte se. Oni koji ste u samoizolaciji, strogo to poštujte. Mi ovo možemo zaustaviti. Koristite maskice kada ulazite u trgovine! I nema hodanja vanka, druženja i obiteljskih i prijateljskih posjeta. To molim vas izostavite u narednih 14 dana – poručio je.

Priopćenje gradskog Stožera

Stožer civilne zaštite Grada Knina uputio je priopćenje kojega možete preuzeti i pročitati OVDJE ili na stranici cz.knin.hr

I. Š.

Izbornik