• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Projekt ‘Ja želim raditi’: Dodijeljene diplome polaznicima osposobljavanja za rad na uzgoju i preradi ljekovitog bilja

Projekt ‘Ja želim raditi’: Dodijeljene diplome polaznicima osposobljavanja za rad na uzgoju i preradi ljekovitog bilja


U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ kojeg provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u Kninu je uspješno održan program osposobljavanja za nezaposlene osobe s područja Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Polaznici su uspješno prošli teorijsku i praktičnu nastavu te su im dodijeljene diplome.

Edukacije, koje su se održavale u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, vodili su stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita koji su izradili i nastavne materijale. Tijekom programa osposobljavanja polaznici programa imali su priliku sami se iskušati u razmnožavanju bilja, sadnji, njezi, raznim postupcima prerade i izradi proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja te su tako stekli sve potrebne vještine za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

– Polaznici su od početka osposobljavanja pokazivali veliki interes za teme uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja pa su stekli široka znanja. Na teorijskom dijelu nastave učili su o temama poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja, upotrebe i prerade bilja. U sklopu edukacija polaznici su sudjelovali na radionicama destilacije bilja i ekstrakcije, izrade sapuna i macerata sokova, a mnoga znanja stekli su i tijekom praktičnog dijela nastave. Praktična nastava održana je u stakleniku u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu gdje su polaznici naučili sijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja, a posjetili su i destileriju tvrtke Smilje u Kistanjama gdje su na terenu stekli praktična znanja o uzgoju i procesu prerade aromatičnog bilja – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Polaznicima je diplome dodijelila Tonka Ninčević sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, koja je vodila program osposobljavanja. Polaznici su odrađenim programom osposobljavanja dobili certifikat koji će im omogućiti veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik