Otvorena izložba crteža Gabrijela Jurkića


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Sinoć je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba crteža Gabriela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu. Naziv izložbe je “Umjetnik – crta – posvećenje”.

Gabriel Jurkić je jedan od najistaknutijih predstavnika simbolizma i secesije u bosanskohercegovačkom i hrvatskom slikarstvu. Poznat kao slikar klasične opredjeljenosti, najpoznatiji je po svojim slikarskim ostvarenjima i impresijama prirode, dok njegov crtački opus predočava drugačiju sliku o njemu. Taj opus je temeljna podloga njegova slikarstva a predstavlja slobodniji i ekspresivniji dio njegova stvaralaštva.

Od 6000 crteža i skica Gabriela Jurkića koje u zbirci čuva Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu, u Galeriji Kninskog muzeja izloženo je 80-ak crteža iz nekoliko ciklusa.

Jedan od ciklusa je i “Studije portreta”. Jurkić je bio poznat kao vrstan potretist uglavnom ženskih likova koje se ističu psihološkom izražajnošću i kojima u svega nekoliko poteza daruje osobnost.

Tu su i “Studije figura”. Njima interpretira život i modu u Zagrebu na početku 20.stoljeća.

Studije aktova pak pokazuju do koje je mjere Jurkić usvojio anatomiju i pokret tijela u prostoru.

Tu su i skice bosanskohercegovačkih i hrvatskih gradova (od kojih se ističu kraljevski grad Jajce i grad Dubrovnik), skice bosanskih kuća i sokaka (koje su njegov zapis jedne dionice BiH prošlosti), skice Jadrana (crteži barki), skice prirode i dio crteža sakralne tematike (biblijskih motiva, s obzirom da se kroz cijeli njegov život proteže posvećenost vjeri i duhovnosti).

Studije su pretežno rađene olovkom, ali su tu i djela rađena ugljenom, pastelom, drvenim bojicama, akvarelom, kao i kombiniranjem tih tehnika.

Posjetiteljima izložbe uvodnim riječima obratio se ravnatelj muzeja Zlatko Ćesić, o životu i stvaralaštvu Gabriela Jurkića govorile su autorica izložbe i muzejska savjetnica u Franjevačkom muzeju Željka Markov, kustosica u Kninskom muzeju Ivana Mikulić Sarić i ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu Dražena Džeko, a izložbu je otvorio kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 26. ožujka ove godine.

Izbornik