20 godina Udruge za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej


Piše: Josip Blažević, UOSI Sveti Bartolomej

Dragi naši prijatelji, članovi, korisnici, roditelji, lokalni, regionalni, državni i vjerski dužnosnici, sponzori, donatori, volonteri i svi ostali danas smo obilježili dvadesetu godišnjicu „Svetog Bartolomeja“.

Što reći o udruzi koja obilježava 20 godina rada a s njom živite 18 godina osobnog invaliditeta.

Koliko god izgledalo dugo, s druge strane proleti.

Ovom prigodom zahvaljujem se osnivačima i svima koji su ih podržavali u to vrijeme. Osnovali su udrugu i napravili nam bazu iz koje ćemo djelovati i boriti se za prava osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Uz osnivače zahvaljujemo se i volonterima koji su u to vrijeme s osnivačima odrađivali lavovski dio posla.

Da se ne bi učahurili  članovi udruge i volonteri u suradnji s humanitarnim organizacijama i lokalnom upravom rade na otvaranju Poludnevnog boravka za pedeset djece s teškoćama u razvoju i prvim zapošljavanjima. Dolazi i Žuti kombi koji uz djecu Knina dovozi i vraća kući djecu iz Općine Kijevo, Vrlika, Biskupija, Drniš, Ružić, Unešić, Promina, Kistanje i Gračaca.

Nakon Poludnevnog boravka krećemo s okruglim stolovima o pristupačnosti i obrazovanju. Plod okruglih stolova je desetak kilometara pristupačnosti u gradu Kninu, upisi u školu djece s teškoćama u razvoju, pedesetak pristupačnih javnih objekata i šezdesetak parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Poslije toga krećemo s roditeljima njegovateljima, osobnim asistentima i pomoćnicima u nastavi.

Nakon svega toga vodstvo Udruge s predsjednikom Upravnog odbora Vladom Arežinom i prijateljima kreće u proširenje Poludnevnog boravka s tristo postojećih kvadrata na novih tisuću i sto kvadrata.

Sa svojim radom kreće i socijalno poduzetništvo Bartolomej j.d.o.o.

Nakon završetka novog Boravka kreće rekonstrukcija starog dijela i gradnja dvaju bazena i uređenje okoliša. Dolazi Sveti Nikola i priča bajke sa Žutim kombijem sreće za male i malo veće narančaste boje a njemu se pridružuje i mali sivac iz Projekta Poludnevnog boravka za odrasle.

Dragi prijatelji hvala svim učesnicima u projektima od malih Velikih ljudi, privrednika, jedinica lokalne i regionalne samouprave, ministarstava, vlade i predsjednika.

I nakon dvadeset godina došli smo do 311 članova, 91 djelatnika, nekoliko stotina djece i mladih koji su prošli kroz boravak, stotine projekata, stotine volontera, bezbroj obilazaka na terenu, bezbroj podijeljenih pomagala a vrata udruge i danas su širom otvorena za sve.

Nakon svih okupljanja došlo je vrijeme i da izlazimo iz boravka i počnemo se uključivati u društvene, sportske i druge aktivnosti po gradu.

Još jednom hvala svima koji su bili s nama i uz nas sve ove godine a nadam se da će biti i u budućnosti. Nisam nabrajao imena jer bi to dugo trajalo a vjerojatno bi i neke zaboravio. Lijepo je bilo družiti se s vama a davne 2007 godine krenuli smo s projektom ŽIVJETI S VAMA, A NE PORED VAS  i nismo pogriješili.

HVALA VAM!

Direktor Vlado Arežina zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu udruge. Posebno je istaknuo izniman stručni doprinos Jovanke Trišić, koja je uostalom, za svoj rad dobila i Nagradu Grada Knina.
Arežina je, između ostalog, govorio i o bazenu koji se gradi u krugu Boravka.

Među gostima, pa onda i govornicima, bio je gradonačelnik Marko Jelić koji je obećao podršku grada u projektima udruge.

Priznanje za svoj rad – Zlatnu plaketu, udruga je dobila od Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom. U Knin ju im je donio stručni suradnik saveza Luka Keller.

Osnivačima udruge, onima koji su svojim radom i ljubavlju izgradili i održali tu malu zajednicu na svečanosti proslave 20. rođendana, dodijeljena su priznanja, uz glazbeno-plesni program djece iz Bartolomeja, Čarobnog svijeta i Dječjeg vrtića Cvrčak.

Nakon prvih 20 godina možemo reći da smo 20 godina bliže cilju, PRISTUPAČNOŠĆU ZA SVE!

Foto: UOSI Sveti Bartolomej

Izbornik