Jeste li probali neodoljive medne proizvode  obiteljskog obrta Prominka?


U okviru projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ dosad je odrađeno niz aktivnosti, poput izrade nastavnih materijala za program osposobljavanja i nabave opreme za osposobljavanje polaznika za uzgoj, branje i preradu ljekovitog bilja, a započelo je i osposobljavanje 45 nezaposlenih osoba sa područja Knina uz prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin. Ovaj projekt u vrijednosti od 860.000 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. U sklopu projekta popričali smo Milenkom Čavlinom iz obrta Prominka koji se već godinama bave proizvodnjom raznih mednih proizvoda i tako vlastitim primjerom pokazuju kako mali obrtnici u Hrvatskoj imaju prostora i mogućnosti da razviju vlastiti brend te se bave poslom kojeg vole.

Obitelj Čavlina se već desetljećima bavi uzgojem pčela, proizvodnjom meda te proizvodima od meda. Kako ste došli do ideje o pokretanju tog biznisa?

Povratkom iz Zagreba u Prominu, supruga i ja došli smo do ideje o pokretanju vlastitog biznisa. Prvo smo započeli sa sušenjem pršuta, a potom sa pčelama. U početku smo imali tek osam, devet košnica. S obzirom da je riječ o obiteljskoj tradiciji, ta je brojka vrlo brzo dosegla 180 košnica. Prethodno smo već imali iskustva s radom u laboratoriju ali htjeli smo se dodatno educirati pa nam je na nekoliko dana došla pokojna dr. Dragica Grbić koja je imala zavidno iskustvo u pčelarstvu. Od nje smo naučili sve najbitnije što smo kasnije primijenili u proizvodnji meda i ostalih proizvoda, za koje dobivamo samo riječi hvale i bogata priznanja. U procesu proizvodnje dosta surađujemo s Veleučilištem „Marko Marulić“ u Kninu, a nijedan proizvod nije izašao na tržište bez prethodno napravljene kvalitetne analize.

Koliko košnica imate trenutno? Koje sve proizvode imate u ponudi?

Trenutno imamo 80 košnica jer med za prodaju više ne proizvodimo, osim za neke stalne mušterije koje kod nas kupuju od samog početka. Med koristimo za proizvodnju propolisa, 12 vrsta mednih likera te smo prvi u Hrvatskoj napravili ocat od meda; lijek za ljude koji imaju problema s kolesterolom. 

Tko su većinom vaši kupci? Prodajete li samo na hrvatskom tržištu ili izvozite i van Hrvatske?

Imamo neke stalne mušterije u Hrvatskoj, primjerice iz Rijeke i Dubrovnika, kojima proizvode redovito šaljemo poštom. Naš sin je već lagano preuzeo cijeli posao za područje Zagreba na kojem dosta radimo, a potražnja neprestano raste. Na prošlogodišnjem zagrebačkom adventu bili smo prisutni na 36 mjesta, a ove godine se javljaju sa još više lokacija, tako da smo već u ozbiljnim pripremama. Počeli smo i s izvozom na njemačko tržište. Naše proizvode rado kupuju nautičari iz raznih dijelova svijeta, koji nas bez problema dođu potražiti u Prominu.

Koliko imate zaposlenih?

Ovo je prvenstveno obiteljski biznis u kujem sudjeluje cijela obitelj Čavlina zajedno s naših troje djece. No, od Nove godine planiramo zaposliti još jednu osobu u stalan radni odnos.

Imate li i neka polja ljekovitog, odnosno aromatičnog bilja?

Imamo zasađena stabla drenjina u kanjonu rijeke Krke. Trenutno ih imamo 130, a koristimo ih u proizvodnji likera.

Poruka mladim ljudima i polaznicima programa osposobljavanja u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’?

Ukoliko imate volje, želje za radom i malo kreativnosti, zaista možete uspjeti i pokrenuti dobar posao. Potrebno je samo malo vjere u sebe i puno truda. Ali već kad postignete prve rezultate, taj osjećaj zadovoljstva nitko vam ne može platiti!

Program osposobljavanja u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ Razvojne agencije ŠKŽ počeo je u ponedjeljak, 4. studenog u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, koje je ujedno i jedan od partnera na projektu. Glavni benefiti za polaznike su teorijska i praktična znanja vezana za uzgajanje, sakupljanje i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Nositelj projekta ‘Ja želim raditi’ je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Huknet/Sponzorirano

Izbornik