U petak u A3 započinje dvodnevna radionica o suvremenom plesu


U petak u A3 započinje dvodnevna radionica o suvremenom plesu koju će voditi  plesna umjetnica i publicistkinja Iva Nerina Sibila. Radionica je osmišljena kako bi zainteresiranoj publici omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća.

Puni naziv radionice je „Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu“, a sastoji se od dvije teorijsko – praktične sesije u kojima će se kroz seriju video isječaka, diskusija i bilješki o viđenom proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Evropi i Americi.

“Tako ćemo se pozabaviti počecima 20-og stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od Umirućeg labuda Ane Pavlove prema Vještičjem plesu Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Europskim suvremenim plesom bavit ćemo se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena. Suvremene plesne i izvedbene prakse nezaobilazne su bez radova Xaviera Le Roya i Jeromea Bela”, stoji u najavi.

Radionica će imati i praktični dio.

“Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu onoga što gledamo. Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični djelovi bit će prilagođeni i dostupni svakom/svakoj pojedincu/ki.”, poručili su organizatori.

Cilj radionice je pribiližiti načine doživljavanja, razumijevanja i refleksije raznih plesnih stilova, u odnosu na vrijeme i mjesto na kojemu su nastali te ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja.

Radionica je dio programa Razvoja publike Hrvatskog centra ITI i u Kninu je organizirana u suradnji s udrugom Atribut.

Evo i par riječi o voditeljici.

Iva Nerina Sibila plesna je umjetnica, edukatorica, organizatorica i publicistkinja. Trogodišnje obrazovanje u suvremenom plesu stječe u Engleskoj, na školi Northern School of Contemporary Dance u Leedsu. Od 1995. djeluje kontinuirano na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu.

Izvor: FB Event

Izbornik