Reakcija mreže udruga na slučaj silovanja u Zadru


Na zamolbu kninske udruge ZvoniMir Mreže udruga za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela objavljujemo njihovo obraćanje u povodu slučaja silovanja u Zadru.

Udruga ZvoniMir je dio Mreže udruga za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela djeluje na području Šibensko–kninske županije. Mreža se sastoji od 11 udruga, a svojim aktivnostima pokriva područje od 13 županija.

Reakcija “Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” povodom slučaja opetovanog seksualnog zlostavljanja djevojke iz okolice Zadra

„Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ osnovana je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Slučaj kao što je slučaj prijavljenog opetovanog silovanja koje je preživjela malodobna djevojka iz okolice Zadra je jedan od slučajeva u kojima reakcija institucija i javnosti direktno utječu na vjerojatnost prijavljivanja bilo kojeg sličnog kaznenog djela u budućnosti te je nužno korektno i senzibilizirano postupanje od strane nadležnih institucija, u skladu sa svim zakonskim mogućnostima i ovlastima vezanim uz zaštitu prava žrtava.

Osnovni korak je osigurati da je žrtva upoznata s pravima koja joj pripadaju, a koja su propisana Zakonom o kaznenom postupku: prije ispitivanja razgovarati sa savjetnikom na teret proračunskih sredstava, imati opunomoćenika na teret proračunskih sredstava, pravo na tajnost osobnih podataka, pravo na isključenje javnosti, pravo na ponašanje od strane svih nadležnih institucija koje je posebno obzirno s obzirom na dob, pravo da je u policiji i državnom odvjetništvu ispituje osoba istog spola te pravo zahtijevati da bude ispitana putem audio-video uređaja.

Nezadržavanje osumnjičenika u istražnom pritvoru za navedeno prijavljeno kazneno djelo je postupak kojeg je teško razumjeti, s obzirom da postoji veliki rizik od izlaganja žrtve različitim pritiscima, tim više što su počinitelji i žrtva iz istog mjesta i što se radi o malodobnoj žrtvi.

Ovim putem pozivamo djevojku i/ili njenu obitelj da se obrate Mreži za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela (http://mrezapodrskeisuradnje.com/).

Podsjećamo „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ pruža sljedeće usluge:

  • emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima,
  • usluge pravnog i psihološkog savjetovanja,
  • pratnju na sud,
  • pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb,
  • podršku ukoliko niste prijavili kazneno djelo,
  • podršku nakon završetka sudskog postupka.

Pozivamo i okolinu žrtve kao i cjelokupnu širu javnost da pruže podršku žrtvi i osvijeste činjenicu da ako ne štitimo žrtvu, štitimo počinitelje, koji potom ostaju živjeti nesankcionirani u našem društvu koje na taj način postaje društvo u kojem kaznena djela prolaze bez posljedica.

Izbornik