Proizvodnjom prirodne kozmetike ekipa iz ‘Sapunoteke’ živi svoj san!


U okviru projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ dosad je odrađeno niz aktivnosti, poput izrade nastavnih materijala za program osposobljavanja i nabave opreme za osposobljavanje polaznika za uzgoj, branje i preradu ljekovitog bilja. Projekt u vrijednosti od 860.000 kuna, financiran iz Europskog socijalnog fonda, provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a njime će 45 nezaposlenih osoba, pripadnika ranjivih skupina sa šireg područja Knina biti osposobljeno za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Uoči osposobljavanja koje započinje 30 rujna u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, popričali smo s poznatom šibenskom tvrtkom ‘Sapunoteka’, koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike.

Koliko dugo radite ovaj posao? Kako ste došli do ideje o brandu ‘Sapunoteka’?

‘Sapunoteka’ postoji desetak godina, a krenula je iz hobija, razvijala se polako i spontano, uz podršku prijatelja i obitelji.

Vlasnici i idejni začetnici, Ivan i Marija Milišić, ne rade samo posao snova, već kroz posao žive svoj san. Ispričajte nam kako kroz svoj brand prirodne kozmetike zapravo ostvarujete neke svoje životne vizije.

Našim proizvodima ‘nametnuli’ smo visoke standarde kako bi bili u skladu s našim životnim nazorima. Osim što biramo prirodne sastojke, pazimo da je i ambalaža ekološki prihvatljiva. Također, ne koristimo sastojke životinjskog porijekla, niti sastojke testirane na životinjama.

Kakvi su vaši proizvodi? Uzgajate li svoje vlastito aromatično bilje? Kako izgleda proizvodnja vaših proizvoda? Koje sastojke najviše koristite u vašoj kozmetici?

Naši proizvodi se mogu grubo podijeliti u dvije skupine proizvoda – sapune na bazi maslinovog ulja i prirodnu kozmetiku. Proizvodnja je trenutno na granici između laboratorijske i industrijske. Nismo još dovoljno veliki za automatizirane pogone pa se dosta toga obavlja ručno, no radimo na automatizaciji proizvodnje. Koristimo stotinjak biljnih sirovina pa je teško izdvojiti neku posebno. Za uzgoj se trenutno pripremamo i to nam je trenutno novi veliki izazov!

Odakle crpite inspiraciju za svojim proizvodima?

Pratimo potrebe naših kupaca, naš tim također donosi svježe ideje. Lako je za ideje, imamo ih i previše, no put od ideje do kvalitetnog proizvoda je dug i iscrpljujući.

Gdje plasirate svoje proizvode? Kakav je profil vaših kupaca? Prodajete li izvan Hrvatske? Imate i online trgovinu… Jeste li zadovoljni sveukupnom prodajom?

Naše proizvode plasiramo u dm trgovinama, ali i u mnogo malih nezavisnih trgovina. Prodajemo i izvan Hrvatske, ali zasad nam je još uvijek domaće tržište najvažnije. Web trgovina je tu više da udovoljimo potrebama naših kupaca kojima je draži taj oblik kupovanja ili nemaju fizičku trgovinu u blizini.

Koliki je vaš tim, kako izgleda jedan vaš radni dan?

Trenutno naš tim broji desetak zaposlenih, s tim da nam se tijekom ljeta pridruže i studenti radnici. Svatko ima svoj dio posla, a osobno nam je najdraži dio izrade i formulacije proizvoda, što je prilično nalik radu u kuhinji uz nešto više opreza i mjerkanja, ali uz jednako mnogo suđa kojeg treba oprati nakon rada.

Za kraj, svim budućim uzgajivačima i prerađivačima aromatičnog i ljekovitog bilja poručuju da ne prate samo trendove već da računa vode prvenstveno o kvaliteti!

Program osposobljavanja započinje u ponedjeljak, 30. rujna u 10 sati, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, koje je ujedno i jedan od partnera na projektu. Glavni benefiti za polaznike su teorijska i praktična znanja vezana za uzgajanje, sakupljanje i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Polaznicima osposobljavanja za vrijeme trajanja edukacija bit će osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja edukacija i prakse, a imat će i osiguran obrok. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila miro.slavica@rra-sibenik.hr ili broja mobitela 099 202 8800 voditelju projekta.

Nositelj projekta ‘Ja želim raditi’ je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/Sponzorirani članak

Izbornik