Grad osvježio žutu vodoravnu signalizaciju


Piše: Josip Blažević, UOSI Sveti Bartolomej

Grad Knin osvježio je žutu vodoravnu signalizaciju. Osvježena su mjesta za parkiranje za osobe s invaliditetom koje imaju znak pristupačnosti, autobusna stajališta i taxi stajališta.

Ovom prilikom stavljam naglasak na parkirališta za osobe s invaliditetom i dajem na znanje da nisu osvježena sva parkirna mjesta zbog nesavjesnih vozača koji ostavljaju svoje „limene ljubimce“ na parkirališta za osobe s invaliditetom, a nemaju znak pristupačnosti.

Pravo na znak pristupačnosti ima osoba sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.
Pravo na znak pristupačnosti iz stavka 1. ovoga članka ima i vozilo udruge osoba s invaliditetom.

Vozila osoba s invaliditetom, kao i vozila udruge s invaliditetom mogu biti obilježena međunarodnim znakom invalida, a pravo na parkiranje mogu ostvariti samo na temelju rješenja iz članka 5. ovoga Pravilnika uz predočenje znaka pristupačnosti.

Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom iz stavka 1. ovog članka ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Više o znaku pristupačnosti na – PRAVILNIK O ZNAKU PRISTUPAČNOSTI 

Imam potrebu zamoliti sve vozače bez znaka pristupačnosti da ne parkiraju na obilježena parkirališta za osobe s invaliditetom ni na minutu ni na pet minuta jer nikad ne znaju kad će naići onaj kome je to mjesto potrebno, a naglasio bih da kazna za parkiranje bez znaka pristupačnosti iznosi 700 kuna.

Izbornik