GSS-ovci u Velićima


036149_8f12421ac512812423a8U nedavno urušenu rupu u Velićima u subotu su se spustili članovi šibenske stanice HGSS-a. Prostor su fotodokumentirali i zaključili kako je to prirodni proces urušavanja tla, kakvih je već bilo i kakvih će sigurno još biti.

Na tome terenu više je vrsta potkopa, nešto je kopano u vojne svrhe, nešto za izvlačenje rude. Ovi drugi su opasniji, jer su kopani bez potpornja i po potrebi šireni. Teren se sliježe i na nekim mjestima je došlo do urušavanja, ispričao je Teo Barišić, član GSS-a, nakon obilaska toga prostora.

S obzirom da postoji još potkopa i tunela, upućen je poziv starijim ljudima iz ovoga kraja koji znaju nešto o njima da se jave gradskom Stožeru za zaštitu i spašavanje, a svim mještanima ipak, upozorenje da se ne približavaju rubu rupa.

I ovaj teren ulazi u fotodokumentaciju GSS-a, zajedno sa skoro 500 jama i rudnika, kaže Barišić, i dodaje kako će biti dio gotovo polovice rupa u koje je ubačeno smeće. A kako na nekim mjestima pukotine idu do pitke vode, postoji mogućnost i da dođe do zagađenja, što nikako ne bismo htjeli a što jednostavno možemo spriječiti.

Smeće bacajte tamo gdje je to predviđeno!

Izvor: Radio Knin

Izbornik