• Naslovna
  • Društvo
  • Dječji vrtić Cvrčak dobio suvremenu web aplikaciju za online upis djece

Dječji vrtić Cvrčak dobio suvremenu web aplikaciju za online upis djece


Piše: Mara Barić, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak

Dječji vrtić Cvrčak Knin dobio je novu, suvremenu web aplikaciju koja omogućava online upis djece. Cijeli sustav popularno je nazvan Nano vrtić.
Osnovne funkcije na koje se Nano vrtić posebno bazira su: transparentnost i pravednost, sigurnost te funkcionalnost.

Pravednost u smislu da sustav sam računa bodove sukladno Pravilniku o upisu djece u Dječji vrtić CVRČAK Knin, koji je donesen u travnju 2018. godine i slaže listu prvenstva upisa sve djece. Nitko ne može utjecati na bodove, može samo na priloženu dokumentaciju (provjeravajući je li potpuna ili ne), ali te postupke provodi komisija za upis i njihovi postupci se nadgledaju.

Važno je napomenuti da se putem navedene aplikacije komunicira s roditeljima na način da isti dobivaju obavijesti kojim ih se upozorava na moguću nepotpunu prijavu, također roditeljima su na raspolaganju zaposlenici vrtića kao i kreatori aplikacije za bilo kakve upite i tehničku podršku. Nakon proteka roka za upise djece u vrtić, aplikacija se zaključava i samim tim je onemogućena bilo kakva dodatna promjena ili dopuna dokumentacije.

Nakon proteka roka, formirat će se rang lista koja će biti vidljiva svima, ali po principu jedinstvenog ključa što znači da je svakom roditelju prilikom ispunjavanja prijave dodijeljen identifikacijski broj djeteta pomoću kojeg će provjeriti koji je na listi. Takvim pristupom svaki roditelj može provjeriti koje je njegovo dijete na listi, ali ne može vidjeti imena druge djece, čime se štite osobni podaci sve prijavljene djece.

Sigurnost je jedna od najbitnijih stavki kompletnog sustava i iz tog razloga sva dokumentacija je kriptirana te su dijelovi sustava kompletno odvojeni.

Detaljnije, sve informacije se spremaju digitalno na sigurnim lokacijama te se za svaki dokument radi i backup na još dva fizički odvojena servera od kojih najmanje dva moraju biti na različitim kontinentima. Drugo, informacije su dostupne djelatnicima vrtića, koji imaju odgovarajuće nivoe autorizacije. U svakom trenutku se mogu spojiti na sustav i provjeriti informacije koje su im potrebne.

Sama ideja sustava je da pomogne roditeljima i djelatnicima vrtića. Roditeljima da pruži bolji uvid u sve što se događa s njihovim djetetom, a zaposlenicima vrtića da smanji administrativni teret.

Trenutno je u fokusu osnovna funkcionalnost sustava, sami upisi. Ali to nije jedina funkcionalnost sustava, u suradnji između kreatora aplikacije i vrtića razvijaju se i dodatne mogućnosti kao što je recimo praćenje uplata ili detaljnije informiranje roditelja o stanju djeteta, alati za predviđanje potreba svakog djeteta i sl….

Cilj Nano vrtića je pojednostaviti postupak same prijave, olakšati roditeljima i omogućiti im konstantan uvid u prijavu djeteta u vrtić, olakšati administrativne poslove u vrtiću pri postupku upisa djece, omogućiti ispravno dodjeljivanje bodova i transparentnost cijelog postupka, vodeći računa o zaštiti osobnih podataka djeteta.

Nakon završenih upisa Upisna komisija će pregledati i potvrditi svu pravovaljanu dokumentaciju pojedinog djeteta koja se traži u prijavi. Aplikacija će tada odraditi dio koji se odnosi na bodovanje svakog dokumenta. Na osnovu takvog bodovanja složit će se Upisna lista za onoliko mjesta koliko je ostalo slobodno po pojedinim objektima i skupinama. Sva ostala neupisana djeca imat će svoje bodove na listi čekanja.

Web stranica vrtića:

Home

Izbornik