• Naslovna
  • Društvo
  • Kulinarski vremeplov izabran među pet muzejskih projekata u Hrvatskoj

Kulinarski vremeplov izabran među pet muzejskih projekata u Hrvatskoj


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Kulinarski vremeplov izabran je među pet muzejskih projekata u Hrvatskoj i bit će predstavljen u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Projekt je to četiri muzeja u županiji, Muzeja grada Šibenika, Kninskog muzeja, Gradskog muzeja Drniš i Muzeja betinske drvene brodogradnje te Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i JU Nacionalnog parka Krka.

Projekt je izabran u okviru Edukativne muzejske akcije i bit će predstavljen u ponedjeljak, 20. svibnja na panelu pod nazivom: „Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku“. Projekt će predstaviti njegov voditelj i ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević,

Glavna gošća panela bit će Predsjednica ICOM-a, dr. sc. Suay Aksoy koja će unutar plenarnog izlaganja predstaviti inicijative svjetske muzejske organizacije vezane uz sudjelovanje na izradi preporuka UNESCO-a za muzejsku djelatnost, kao i pri izradi OECD vodiča za muzeje u kome se razmatraju učinci kulture na razvoj. Predsjednica ICOM-a osvrnut će se i na spomenuti proces izrade nove globalne definicije muzeja.

Panel u povodu međunarodnog dana muzeja organiziraju ICOM Hrvatska, ICOM regionalna alijansa Jugoistočne Europe i Muzejski dokumentacijski centar.

Muzeji svake godine 18. svibnja s određenom temom obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Ove godine tema je: Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

Ova četiri muzeja u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik i JU Nacionalnim parkom Krka, nastojali su odgovoriti na izazov društveno odgovornog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema današnjice poput stvaranja inkluzivnog i tolerantnog društva, očuvanja biosfere i održive poljoprivrede te kulturnog nasljeđa za buduće generacije.

Foto: Foto klub Šibenik i Foto klub Knin

Izbornik