Otvorena izložba Katarine Urem “Boja”


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Večeras je u crkvici sv. Barbare na tvrđavi otvorena izložba slikarice Katarine Urem. Autorica je izložila 19 slika manjih i većih formata iz ciklusa pod nazivom „Boja“.

O ovom ciklusu radova na izložbi su govorile kustosice Ivana Mikulić Sarić i Marina Lambaša te autorica Katarina Urem. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.

Evo i nekoliko riječi iz predgovora kataloga izložbe koje je napisala povjesničarka umjetnosti Marina Lambaša:

“U slikarstvu Katarine Urem, u radovima izloženim pod zajedničkim nazivom BOJA, uočavamo stil koji se provlači kroz sve slike i koji povezuje radove sa samom osobom. U potezu kista, kompoziciji, kolorizmu… prepoznajemo zahtjeve koje je slikarica stavila pred sebe i pred prazno platno, ostavljajući tako dio sebe u dovršenoj slici.

Jedinstveni stil slikarice ispoljava se hrabrom upotrebom kista i špatule i istraživanjem novih tema, a u već korištenim dozrijeva tema cvijeta, od koje je slikarica krenula na ranijim radovima.

Boje su ono što se uočava u prvom kontaktu, nakupine snažnih oštrih boja, u jakim kontrastima, postavljene u dijalogu, često i u konfliktu. Motiv cvijeta korišten je kao forma univerzalne ljepote i sklada. U detaljima, gdje se prelamaju boje te tvore neku vrstu plesa, opet pronalazimo uzorke prirode.

Izbornik