Nastavljena i završena 23. sjednica Gradskog vijeća: Usvojene izmjene Prostornog plana


Danas je nastavljena i završena 23. sjednica Gradskog vijeća.

Što donose izmjene i dopune prostornog plana?

Usvojene su izmjene i dopune (III.) Prostornog plana uređenja Grada Knina. Evo nekih od glavnih  ciljeva izmjena i dopuna.

Prenamjenom gospodarske zone Oćestovo umjesto solarnih elektrana bit će sadržaji gospodarske namjene, a na rubovima zone predviđa se mogućnost izgradnje skloništa za životinje.

Omogućit će se ishođenje dozvola za gradnju pješačko biciklističkih mostova preko Krke i Butižnice kod Sastavaka u okviru Intervencijskog plana, a u svrhu razvoja turizma.

Definirana je trasa za izgradnju kosog dizala od starog dijela grada do tvrđave, kao i zip line s tvrđave do Krke. I ove aktivnosti se nalaze u okviru Intervencijskog plana.

Na kraju, utvrdit će se lokacije za izgradnju mostova preko Butižnice u Raškovićima i Strmici te će se urediti lokacija za izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Golubiću.

Radovi u gradu

U vijećničkim pitanjima vijećnik HDZ-a Marinko Tokmakčija je pitao kakvi se radovi izvode kod križanja ulica IV. Gardijske brigade i Trpimirove kao i na križanju kod Mihovila te kad će ti radovi biti gotovi.

Pročelnik za komunalne poslove Ivica Brčina je odgovorio da se u prvom slučaju radi o IPA projektu, odnosno sanaciji oštećenja i nedostataka na instalacijama koji su se detektirali te da bi to do kraja mjeseca trebalo biti završeno.

Što se tiče radova kod Mihovila, radi se o rekonstrukciji križanja Tomislavove i Ulice Domovinskog rata, a nositelj projekta su Hrvatske ceste. Predviđeno je produženje nogostupa, obilježavanje pješačkog prijelaza, izgradnja autobusnih ugibališta, postavljanje nove javne rasvjete i ugradnja rešetki za oborinske vode, a rok za završetak radova je tri mjeseca.

Što je s fontanom?

Tokmakčija je pitao i koji je problem s fontanom na glavnom trgu.

Brčina mu je odgovorio da je došlo do oštećenja na podlozi fontane zbog čega komadi betona završavaju u instalacijama. Dodao je da je naručen troškovnik za sanaciju koja će uključivati skidanje podloge koja je oštećena i postavljanje nove, demontažu svih instalacija i postavljanje novih, zaštitu armature, ugradnju hidroizolacije i ugradnju kvalitetnijeg završnog sloja poput bazenskih pločica ili kamena.

Misa uz postav nadrealne izložbe

Vijećnik HDZ-a Robert Marić je podsjetio da se 1. svibnja kao i svake godine na tvrđavi obilježavala godišnjica napada na Potkonje i Vrpolje koja je uključivala i misu u crkvici sv. Barbare. I tu je nastao problem.

– Za vrijeme mise interijer u sv. Barbari nije bio adekvatan situaciji i pijetetu prema žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata. Naime, u crkvici je bio postav neke nadrealne izložbe i u takvom šarenom prostoru je odrađena misa zadušnica za stradalnike – kazao je Marić i zamolio da se ubuduće, kod obilježavanja spomenute godišnjice, postav prilagodi situaciji.

Odgovorio mu je gradonačelnik Marko Jelić.

– I mi smo to zamijetili no Grad ove godine nije bio organizator obilježavanja godišnjice. Moram i naglasiti da sv. Barbara nije više sakralni objekt nego izložbeni prostor. Iduće godine ćemo obratiti pažnju – odgovorio je Jelić.

I. Š.

 

 

Izbornik