• Naslovna
  • Društvo
  • Grad donirao 150.000 kuna MHAS-u: Na ljeto virtualna rekonstrukcija katedrale na Kapitulu za posjetitelje

Grad donirao 150.000 kuna MHAS-u: Na ljeto virtualna rekonstrukcija katedrale na Kapitulu za posjetitelje


Grad Knin je donirao Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu 150 tisuća kuna od čega će se financirati i projekt 3D proširene stvarnosti lokaliteta katedrale sv. Bartolomeja na kninskom Kapitulu.

Ugovor su potpisali kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je istaknuo da Grad Knin prednjači u zaštiti svojih lokaliteta, ali i u visokotehnološkim rješenjima te ravnatelj MHAS-a, također doktor znanosti, Miroslav Katić koji je naglasio da će projekt na Kapitulu biti avangarda u hrvatskim okvirima.

Na sastanku su iz MHAS-a bili i doktori znanosti Maja Petrinec i Ante Jurčević, a iz Splita su došla i dvojica izvanrednih profesora i doktora znanosti s FESB-a, Mladen Russo i Marjan Sikora koji će biti zaduženi za implementaciju projekta 3D proširene stvarnosti.

Od njih smo doznali da će po završetku projekta svi posjetitelji koji dođu na Kapitul, putem mobitela i posebnih naočala, moći vidjeti virtualnu rekonstrukciju katedrale sv. Bartolomeja uklopljenu u stvarni okoliš.

U drugoj fazi projekta u planu je da se 3D proširenoj stvarnosti na Kapitulu može pristupiti i s drugih lokacija u Kninu, na primjer s tvrđave.

Osim 3D oživljavanja prošlosti, donacijom Grada će se financirati i arheološka istraživanja, ali i arheološka radionica za studente sa zagrebačkog, splitskog i zadarskog sveučilišta kojima će u Kninu predavati ugledni povjesničari i arheolozi.

Na toj radionici koja će biti održana u drugoj polovici srpnja bit će i prezentiran projekt 3D proširene stvarnosti.

I. Š. 

 

Izbornik