• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Fantastični spoj slikarstva uživo (Ton art) i glazbe (koncert Seven Mouldy Figs) u A3

Foto: Fantastični spoj slikarstva uživo (Ton art) i glazbe (koncert Seven Mouldy Figs) u A3


1876. godina

Članak o Kninu u Viencu 1876. godine kojega tada uređuje August Šenoa:

“Nije moguće opisati ljepotu, koja ti se predočava. Rekao bi, da te je nenadano nanio vlak na kakav prediel Švicarske ili Štajerske”, stoji u članku u kojem se Knin uspoređuje s drugim, naprednijim krajevima Europe.

1945. godina

Ulazeći u Knin, mali, opustjeli, ratom slomljeni gradić na Balkanu, dok su okolo njega još odjekivali pucnjevi i dok je sigurnosna situacija bila sve samo ne povoljna, američki vojnici nisu imali nikakva lijepa očekivanja.

No, prolazeći glavnom ulicom čuli su lijepu jazz glazbu koja je dolazila iz kninskog hotela Grand. Ušavši u hotel, imali su što za čuti i vidjeti – nekoliko Kninjana okupili su ad hoc band i svirali su odličan jazz.  Zaprepašteni i oduševljeni Ameri pomislili su da su se zeznuli, da su u predgrađu Pariza, a ne Knina. Odgodili su svoje ratne zadatke i pridružili se nadrealnoj zabavi.

2019. godina

Svi koji su večeras bili u A3 vjerujem da su isto imali osjećaj da nisu u Kninu nego u nekom dobrom art klubu, primjerice u Parizu .

Nemam običaj izvještavati sa svirki i generalno s umjetničkih performansa, jer je to teško i gotovo nemoguće dočarati. Jednostavno treba biti tu i sam doživjeti – svatko za sebe.

Ovaj put sam morao jer su se u A3 istovremeno i paralelno odvijala dva umjetnička događaja – što je sigurno jedinstveno u hrvatskim okvirima, a možda i šire.

S jedne strane fantastična svirka cura iz zagrebačkog benda Seven Mouldy Figs – kreativna i energična do bola, a s druge strane stvaranje likovnog djela uživo, točnije – prenošenje tonova s koncerta na platno u izvedbi sjajne mlade kninske slikarice Amande Tice (Ton art).

I stvarno čovjek na momente nije bio siguran da je u Kninu. Kao i u prethodne dvije priče, iz 1876. i 1945. godine.

I nije tu bio kraj večeri. Nakon koncerta i nakon plesnjaka (DJ Drakula) uslijedila je kratka i potpuno spontana džem svirka u izvedbi cura iz benda i gostiju kluba. Nekontrolirani art kaos.

Provod je bio u petak!

P. S. Ovo je bio prvi u nizu koncerata unutar cjelogodisnjeg glazbenog programa “Svirka je u petak!” udruge Atribut unutar kojeg se nalazi i projekt “Slika je u petak!”.

I. Š.

Izbornik