• Naslovna
  • Kultura
  • U skradinskoj ispostavi NP Krka predstavljena knjiga “Ravni kotari i Bukovica”

U skradinskoj ispostavi NP Krka predstavljena knjiga “Ravni kotari i Bukovica”


Piše: Katia Župan, NP Krka

Nakon četrnaest godina od knjige „Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu“, prof. Ante Juric, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu, objavio je novu knjigu kulturnopovijesne tematike – “Ravni kotari i Bukovica”.

U povodu rođendana Nacionalnog parka „Krka“ knjiga je predstavljena u Skradinu, u Ispostavi JU „Nacionalni park Krka“, koja je podržala izdavanje ove vrijedne i zanimljive građe. Gospođa Višnja Brajnović, u ime nakladnika, zahvalila se svima koji su sudjelovali na ovom projektu kao i onima koji podržavaju rad Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Klapa Skradinke je svojom savršenom izvedbom pjesama „Krko moja, „Rumen đule“ i „Ponoć je mila moja majko“ doprinijela dobrom raspoloženju i upotpunila predstavljanje novog izdanja Ante Jurica.

„Koncept knjige začet je prije osam godina i rezultirao je povijesnim osvrtom na šire područje Bukovice i Ravnih kotara koji je zanimljiv stoga što su tu stvarani počeci prve hrvatske države u trokutu Nin – Knin – Solin. Na tom području obitavalo je dvanaest povijesnih starohrvatskih plemićkih rodova. Knjiga donosi kulturnopovijesni pregled osamdeset naselja a svakom se pristupilo posebnom metodologijom obrade. Megalitske zidine Aserije posebno su me zainteresirale pa sam im posvetio dosta vremena i prostora u knjizi. Ovo izdanje svakako može poslužiti kao izvor znanstvenicima jer predstavlja sintezu četiristo bibliografskih jedinica“, naglasio je autor izdanja Ante Juric.

Prof. Marinko Šišak, kao urednik izdanja predano je sudjelovao i u uređenju slikovnog materijala. U svom izlaganju prisjetio se putopisa Ivana Androvića „Ravni kotari i Bukovica“ izdanog 1909. pritom istaknuvši „Prije sto deset godina Ivan Andrović povezao je dva relevantna područja putopisom i do danas je tiskano vrlo malo izdanja koji percipiraju ovaj prostor kao cjelinu. Juricevo izdanje važno je upravo stoga što je posvećeno ovoj temi. Njegova vrijednost tim je veća što sintetizira više stotina jedinica i članaka sporadično objavljenih o spomenutim područjima. Jedan od ciljeva knjige je potaknuti javni interes o ovako vrijednom i kvalitetnom prostoru koji zaslužuje biti i demografski oplemenjen“.

Autor je u knjizi obradio osamdesetak naselja koja pripadaju Ravnim kotarima i Bukovici. Najveći dio prostora posvećen je arheološko-povijesnom prikazu naselja. Istaknuta su sva važnija arheološka nalazišta vezana uz pojedina naselja i navedena arheološka građa otkrivena u istraživanjima. Osobiti značaj dan je obradi sakralnih objekata iz različitih razdoblja s posebnim osvrtom na razrušene crkve u Domovinskom ratu i njihovu poslijeratnu obnovu. Tekst je obogaćen brojnim fotografijama crkvenih objekata i arheološke građe. Knjiga je namijenjena širokom krugu čitatelja, svima onima koji žele više saznati o Ravnim kotarima i Bukovici i njihovoj bogatoj povijesti i kulturi.

„Grad Skradin ponosi se svojim povijesnim i urbanim atributima a njegovi stanovnici čine ovaj prostor još ljepšim. Knjiga Ante Jurica, između ostalog, predstavlja prostor između Krke i Zrmanje, govori o prošlosti i sadašnjosti, o nama i onome što čini naš identitet i kulturu. Predstavlja vrijedan doprinos lokalnoj povijesti i sigurno će biti temelj za neke buduće znanstvene radove. Povijesni značaj ovoga područja kroz osamdeset naselja na petsto stranica daje poticaj u promišljanju budućnosti i razvoja svih nas“, kazao je Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina.

Kako stoji u Predgovoru, posebni kulturnopovijesni prostor Ravnih kotara i Bukovice odigrao je značajnu ulogu u stvaranju najranije hrvatske države obuhvaćajući nešto šire područje između gradova Nina, Knina i Solina. Hrvati su potkraj 6. ili početkom 7. st. intenzivno naselili Ravne kotare i Bukovicu. Tu su obitavali i imali svoje posjede 12 poznatih hrvatskih rodova s kojima je ugarski kralj Koloman sklopio sporazum (Pacta Conventa).

Ravni kotari zauzimaju prostor od Nina, Novigradskog i Karinskog mora sjeverozapadno, do donjih tokova rijeke Krke na jugoistoku, te zadarskog i pašmanskog kanala na jugozapadu i Bukovice na sjeveroistoku. Bukovica pokriva područje između južnih obronaka Velebita na sjeveru i sjeveroistoku, Karinskog i Novigradskog mora i rijeke Zrmanje, te Ravnih kotara (od jugozapada do jugoistoka) i srednjeg toka rijeke Krke.

Foto: NP Krka

Izbornik