• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka slavi 34. rođendan; Besplatan ulaz u NP za sve 26. i 27. siječnja

NP Krka slavi 34. rođendan; Besplatan ulaz u NP za sve 26. i 27. siječnja


Piše: Katia Župan, NP Krka

Nacionalni park „Krka“ u novu godinu ulazi u slavljeničkom ozračju jer 24. siječnja obilježava svoj rođendan.

Jedan od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova, proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturnopovijesna baština koje se isprepliću u surovom kršu. Upravo u povodu zajedničke proslave, pozivamo članove Kluba prijatelja Krke da nam se pridruže na koncertu 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić, koji će se održati u četvrtak, 24. siječnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert, koju mogu preuzeti u upravnoj zgradi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, od 16. siječnja do isteka zaliha, radnim danom od 7 do 15 sati.

Iako je Nacionalni park „Krka“ „siječanjsko dijete“, to što je zima ne znači da je lav. Zato posjetiteljima u subotu, 26. i nedjelju, 27. siječnja darujemo slobodan ulaz u Nacionalni park „Krka“. Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 km dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most.

U Skradinu će, također u povodu rođendana, nekoliko dana prije, u utorak, 22. siječnja 2019. u 11 sati, u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ biti predstavljena knjiga Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica: naselja, sakralni objekti, utvrde i arheološki nalazi: kulturnopovijesni pregled, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Predstavljanje će pjesmom popratiti klapa Skradinke.

Sa svoje trideset i četiri, Nacionalni park „Krka“ u najboljim je godinama: dovoljno zreo da zna što želi i kojim putom ići, u punoj snazi i produktivnosti, a još uvijek mlad i pun poleta. U proteklih tridesetak godina Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ definirala je i učvrstila svoja načela, koja se temelje na zaštiti prirode, održivom razvoju i edukaciji. Važno nam je da prirodni sklad sačuvamo za buduće generacije i razvijamo se u skladu sa zahtjevima modernog vremena i potrebama drevne rijeke.

Foto: NP Krka

Izbornik