• Naslovna
  • Društvo
  • Osvrt UOSI Sveti Bartolomej na prevrtanje iz invalidskih kolica zbog nepristupačne pristupne rampe

Osvrt UOSI Sveti Bartolomej na prevrtanje iz invalidskih kolica zbog nepristupačne pristupne rampe


Nakon što smo danas izvijestili o prevrtanju invalidskih kolica na pješačkom prijelazu, najprije su nam se javili iz Gradske uprave, a potom i iz Udruge za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej.

“U ponedjeljak ujutro ćemo uputiti dopis državnoj upravi za ceste da saniraju i prilagode prijelaz za pješake za osobe sa posebnim potrebama. Isto tako ćemo tražiti suglasnost da nam odobre (Gradu Kninu) da žurno riješimo navedeni problem. U petak smo im uputili dopis oko istog problema duž 4. Gardijske brigade jer se i na tom dijelu nogostupa javljaju isti problemi.”, javio nam je Ivo Jozinović iz Gradske uprave samo pet minuta nakon objavljivanja članka.

Ubrzo nam se javila i UOSI Sveti Bartolomej. Priopćenje ove udruge koje je potpisao njen predsjednik Josip Blažević prenosimo u cijelosti:

“Nisam sretan što je osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti imala nezgodu zbog ljudske gluposti. Nadam se da ćemo svi iz ovoga izvući neku pouku i ako nam je teško otvoriti Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, bilo bi dobro pozvati osobe za koje to radimo i pitati njih što je to što njima odgovara da bi nesmetano došle od točke A do točke B.

Potpisnici smo Konvencije UN-a za osobe sinvaliditetom, Povelje pristupačnosti, imamo Pravilnik, imamo Strategiju ali nemamo poštovanja prema Republici Hrvatskoj i njenim građanima, a među tim građanima nalaze se i osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Krivac za ovo prevrtanje su Hrvatske ceste i Grad Knin. I sam sam upozoravao na elemente pristupačnosti koji nisu u skladu s Pravilnikom ali teško se boriti s vjetrenjačama.

Puno je toga što je napravljeno dobro ali ima i nedostataka. Napisali ste da je suprotna rampa dobra. Ne, nije dobra jer ima zub na prijelazu.

Gospodo vrijeme je za razum i razumnu prilagodbu. Imamo nepristupačnu ulicu 4. gardijske brigade, 7. gardijske brigade, imamo nedovršenu Tomislavovu, imamo dva nova mosta na Butižnici i Marčinkovcu koji su svježe renovirani i nepristupačni, imamo Paližninu koja je tri puta renovirana, a nikad nije dobila elemente pristupačnosti, imamo Getaldićevu gdje je investitor – Županijske ceste dobio nalog za otklanjanje nedostataka i do danas ih nije otklonio, imamo Šuškovu gdje nešto radimo pa ostavimo kanal preko nogostupa, imamo Šimunovićevu gdje napravimo rampe s dvostruko većim nagibom od dozvoljenog, imamo park ispod Doma za starije gdje napravimo ulaz na stazu, ali ne napravimo izlaz.

Nadam se da nam se ovakve stvari neće dogoditi u Suronjinoj ulici koja je u fazi rekonstrukcije i da osobe s invaliditetom neće imati problema u komunikaciji jer sveti Bartolomej i kralj Svetoslav Suronja druže se od 10 stoljeća.”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik UOSI Sveti Bartolomej, Josip Blažević.

I. Š.

Izbornik