• Naslovna
  • Društvo
  • Završeni ovogodišnji radovi konzervacije na položaju Orlić- dolina u Općini Biskupija

Završeni ovogodišnji radovi konzervacije na položaju Orlić- dolina u Općini Biskupija


Piše: mr. sc. Katarina Gugo, viši kustos

Radovi konzervacije su provedeni u razdoblju od 10. listopada do 31. listopada 2018. godine. Radovima je obuhvaćen južni zid prostorije oznake E u kojemu je prošle godine nakon 35 godina provedeno ponovno otkrivanje mozaika. Zid je radovima konzervacije saniran u dužini od 8 metara.

Radovi konzervacije obuhvatili su i južni zid prostorije oznake F. Također je konerviran u istoj dužini. Za fugiranje i završni sloj upotrebljeno je hidraulično vapno Calx Romana. Obavljeno je i čišćenja i pripremanje za radove konzervacije još dva zida na antičkoj vili rustici. Njihova konzervacija bi se trebala obaviti tijekom iduće godine. Jedan od njih je južni zid prostorije oznake M, u gospodarskom dijelu vile, a drugi zid je izvan tog prostora na istočnoj strani objekta.

Radove konzervacije je financiralo Ministarstvo kulture preko Općine Biskupija, a radove je vodio Kninski muzej, odnosno voditelj arheoloških istraživanja Mr.sc. Katarina Gugo. U radovima su sudjelovali arheolozi Saša Vitale i Miloš Biserko, zidar Stjepan Elkaz, pomoćni radnici Ivana Kekić i Marko Petrović. Nadzor nad radovima obavio je Konzervatorski odjel u Šibeniku, odnosno dr.sc. Marko Sinobad.

Izbornik