Kontrola mikročipiranja pasa na području Općine Biskupija


Iz Općine Biskupija obavještavaju vlasnike i skrbnike pasa na području Općine  da će se provoditi potpuna kontrola mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na tom području označeni mikročipom.

Cilj je spriječiti da neoznačeni psi završe kao napuštene životinje koje zbrinjavaju gradovi i općine, odnosno da se iza svakog psa nalazi ime i prezime njegovog skrbnika.

Kontrolu mikročipiranja povodit će komunalni redar Općine Biskupija obilaskom kućanstava, surađujući s veterinarskom službom Veterinarske ambulante Knin.

Obaveza skrbnika da označe svoje pse mikročipom propisana je još 2004. godine. Zakonom o zaštiti životinja lokalne zajednice i komunalni redari imaju obavezu nabave čitača mikročipa i pravo pristupa bazi mikročipiranih pasa, a sve u cilju da se pronađu skrbnici čiji psi nisu označeni istim, za što kazna iznosi jednokratno 90 kuna. Kazna za nepridržavanje ove odredbe može iznositi i do 6 tisuća kuna.

U slučaju da komunalni redar naiđe na pružanje otpora prilikom obavljanja svoje dužnosti, može pozvati u asistenciju policiju. Ako se nađe u situaciji prema kojoj ne može postupiti zbog nedostatka stručne osposobljenosti, dužan je obavijestiti veterinarskog inspektora.

U situaciji koja zahtijeva pružanje veterinarske pomoći, zbrinjavanje napuštene ili izgubljene životinje, pronalazak vlasnika životinje te bilo kakvo drugo neposredno postupanje s napuštenom ili izgubljenom životinjom komunalni redar odmah obavještava sklonište.

I. Š.

Izbornik