Priopćenje zadruge Vrbničko selo: Ovo je banalna podvala


U povodu sporne fotografije sporne rakije “Čičina kap – Draževina” koju je netko uslikao na svečanom otvaranju vinoteke na tvrđavi oglasila se Poljoprivredna zadruga Vrbničko selo u čijem je vinoteka vlasništvu.

Priopćenje je naslovljeno “Kukavičje jaje u vinoteci”, a potpisuje ga upravitelj zadruge Nikola Damjanić. Prenosimo ga u cijelosti:

“Bura, koja je nastala zbog banalne podvale, bespredmetna je i nema nikakve veza sa županom Goranom Paukom, gradonačelnikom Markom Jelićem, glumcem Radom Šerbedžijom i poljoprivrednom zadrugom Vrbničko selo, koja je otvorila vinoteku i suvnenirnicu na tvrđavi.

Evo zašto.

Grupa uglednih gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Srbije podržala me je u nastojanju da pokušamo napraviti nešto korisno u mom rodnom kraju. Posadili smo vinograd na 6 hektara, sadimo bademe na dodatnih 9 hektara, izbušili smo bunar na 250 metara, pravimo vinariju i od grada smo uzeli u zakup prelijepi lokal na tvrđavi za vinoteku.

Otvorenje vinoteke uveličali su mnogi ugledni uzvanici, a među njima i župan Goran Pauk, gradonačelnik Marko Jelić, brojni ugledni Kninjani te pokretači priče o vinu Burnum, Hrvoje Drašković i Rade Šerbedžija koji je 2014. godine zasadio prvi trs u našem vinogradu.

Na otvorenje smo pozvali sve zainteresirane tako da se nakupilo stotinjak ljubitelja vina i poslovnih ljudi. Poslovni prostor je zamišljen kao vinoteka i suvenirnica gdje nudimo kvalitetne proizvode naših lokalnih proizvođača. Tako su uz vina koja sami proizvodimo tu i vina Cvitka Teskere iz Kijeva, rakije od Čavline iz Oklaja, maslinovo ulje od Vrankovića iz Smrdelja kao i suveniri od brojnih proizvođača iz naše okoline.

Jedini pravi motiv sveukupnog projekta je dobro i uspješno poslovanje, proizvodnja najkvalitetnijih vina i nalaženje puta do potrošača. Sve ostalo, uključujući i političke atavizme i podizanje tenzija bilo kojeg tipa su nam tuđe i nemaju mjesta u našoj priči. Kao što ga nema ni provokacija (ili slaba šala) sa podmetnutom rakijom koja je svojom neprimjerenošću uzrokovala nepotrebne probleme svim dobrim ljudima koji su se okupili toga dana na kninskoj tvrđavi.

Svima njima iskreno se zahvaljujem i ispričavam zbog nepotrebnih neprijatnosti. Želja nam je bila i ostaje – isključivo napraviti najbolje proizvode, zaposliti vrijedne ljude i dizati ugled Knina i njegove okolice. Svima nama poželimo što više takvih priča.”, stoji u priopćenju kojega potpisuje Nikola Damjanić.

I. Š.

Izbornik