• Naslovna
  • Društvo
  • Započeli radovi konzervacije vojnog stambenog kompleksa u Podgrađu Kninske tvrđave

Započeli radovi konzervacije vojnog stambenog kompleksa u Podgrađu Kninske tvrđave


Piše: Katarina Gugo

Već četvrtu godinu zaredom Kninski muzej provodi radove konzervacije te građevinske i konstruktivne sanacije na položaju nekadašnje vojarne konjice, stambenom objektu koji se nalazi u Podgrađu Kninske tvrđave i jedini je takav objekt na kojem su provedenaa istraživanja i radovi konzervacije.

Podsjetit ćemo da je vojarna konjica istraživana 2001., 2003., 2005. i 2006. godine. Riječ je o stambenom objektu koji se spominje na dva kartografska izvora. Prvi izvor je karta autora Giovannija Battista Camozzina iz 18. stoljeća na kojoj je objekt prikazan kao prijedlog inženjera Orazija Alberghetija za uređenje Kninske tvrđave i njenog podgrađa. Na njoj je objekt označen oznakom „VI“ i naziva se vojarna konjice. Zanimljivo je spomenuti da se do spomenutog objekta, na istoj karti, oznakom „V“ nalazi označena i zgrada kninskog providura.

U isto vrijeme, u 18. stoljeću nastaje i karta autora Saveria Avesanija na kojoj se također spominju vojarna konjice i zgrada kninskog providura, ali nisu baš jasno prikazane.

Nakon što se provedu radovi konzervacije, bit će moguće istraživanje u Podgrađu Kninske tvrđave i proširiti budući da se zidovi nastavljaju i izvan spomenutog objekta.

Radove konzervacije vojarne konjice provodi Kninski muzej, odnosno voditeljica radova konzervacije mr.sc. Katarina Gugo, zidar Stjepan Elkaz i pomoćni radnik Marko Petrović. Radove konzervacije odobrava i vrši nadzor nad njima Konzervatorski odjel u Šibeniku, odnosno dr. sc. Marko Sinobad.

Foto: Katarina Gugo

Izbornik