• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka: Otvorenje nove poučno-pješačke staze i vidikovca u Vukovića podima

NP Krka: Otvorenje nove poučno-pješačke staze i vidikovca u Vukovića podima


Tekst i foto: NP Krka

Danas je vožnjom biciklima na novoj treking ruti u povodu Europskog tjedna kretanja u društvu predstavnika medija otvorena nova poučno-pješačka staza s vidikovcem u Nacionalnom parku „Krka“.

Od Gornjeg Graova do ruba kanjona na Vukovića podima, na širem području Dubravica, vodi nova poučno-pješačka staza s vidikovcem, duga 350 m. Pogled s vidikovca na otočić Visovac i kanjon Među gredama, iz perspektive orlova koji su nekada letjeli tim prostorom, otkriva spektakularan i veličanstven prizor.

Vidikovac je dio brdsko-biciklističke rute, duge 25,8 km, otvorene u sklopu novih 470 km biciklističkih ruta kroz Nacionalni park „Krka“, koja prolazi kroz Dubravice, pa kroz zimzelene šume u predjelu brda sv. Kate, potom do novootvorenog vidikovca, da bi se zatim istim putom vratila u Skradin. Zato je, u povodu otvorenja nove staze s vidikovcem, u utorak, 18. rujna za predstavnike medija i lokalno stanovništvo organizirana rekreativna vožnja električnim biciklima do vidikovca na Vukovića podima, koji je, na završetku staze, bio ugodno iznenađenje, vrijedno pedaliranja.

„Kada čovjek stoji na ovakvom mjestu, gledajući čudesne kreacije prirode, ne može a da ne bude sretan što ima priliku u njima uživati i da ne bude ponosan na zadaću koju ima: da upravlja njihovom zaštitom i prezentacijom. U namjeri da ponudi još jedno izletničko i rekreacijsko odredište za lokalno stanovništvo i posjetitelje, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uredila je stazu i vidikovac Vukovića podi, za što je utrošeno 457.088,60 kn. Malo-pomalo oko rijeke Krke stvara se prsten pješačkih staza i biciklističkih ruta, koje otvaraju brojne mogućnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena i razvijaju drugačiji oblik posjećivanja na Krki, koji uključuje produženi boravak, aktivni obilazak i istinske zaljubljenike u prirodu“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

S vidikovca Vukovića podi pruža se pogled na otok Visovac, biser hrvatske prirodne i kulturne baštine, smješten usred Visovačkog jezera, pitomog proširenja rijeke između dvaju slapova, Roškog slapa i Skradinskog buka. Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu u prekrasnom krajobrazu, s vizurom visokih jablana koji okružuju otok. To posjetitelj vidi kad pogleda nadesno. A kad pogleda nalijevo vidi, usječen u okomite, sure stijene kanjona rijeke Krke, tjesnac Među gredama, 500 m dug prolaz od Visovačkog jezera do Roškog slapa. Tu je Krka najuža i smaragdno zelena. Na sredini kanjona nalazi se, u živoj stijeni, manji rasjed u kojem se, čudesnom igrom prirode, svaki zvuk pretvara u trostruku jeku.

Izbornik