Otvorena izložba Marine Ćorić


Tekst i foto: Ivana Mikulić Sarić

Sinoć je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika magistrice slikarstva Marine Ćorić. Autorica se predstavila sa 38 slika iz ciklusa pod nazivom Autoportreti nastalih u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Posjetiteljima izložbe uvodnim riječima se obratio ravnatelj muzeja Zvonimir Jelić, o izložbi su govorile kustosica galerijskog odjela Ivana Mikulić Sarić i autorica Marina Ćorić, a izložbu je otvorio gradonačelnik Marko Jelić,

Izložbu možete pogledati do 3. listopada.

Iz predgovora kataloga izložbe (Ilija Aščić):

Marinin stil je subjektivni realizam. Iako je stvarnost objektivna, čovjek kao partikularno biće uvijek vidi samo jedan fragment, promatra ga kroz vlastitu prizmu, a ono što vidi često je bizarno, izobličeno, na momente čak i začudno. Njen lik na slikama je često izobličen, groteskno velik, a pojedini dijelovi tijela su nerijetko neproporcionalno veći od drugih.

Riječ je o umjetnici koja je u potpunosti izgrađena, čija su djela prepoznatljiva te tematski i stilski potpuno konzistentna. U Marininim slikama postoji jedan značajan paradoks. Iako autorica razmiče zavjesu svog intimnog prostora i otkriva nam svoju svakodnevicu, intimne scene iz svog osobnog života, emocije, raspoloženja i skrovite misli, gledatelj ipak ostaje uskraćen za nešto, uvijek ostaje nešto što nije izloženo, ostaje dio enigme koji obavija njen rad.

Ako je zadatak svakog umjetnika da barem malo rasvijetli misterij postojanja i razjasni ga, ali da ga istovremeno i produbi, tako da taj misterij i dalje ostane misterij, Marina je uspjela u njemu.

Izbornik