U ponedjeljak Burnumske ide, besplatan autobus iz Knina


Tekst i foto: NP Krka

Rimljani su nekoć za dan punog mjeseca organizirali Ide, dane u kojima su uživali u svečanostima i proslavama a ovu tradiciju već osmu godinu zaredom nastavlja Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima.

XII. burnumske ide održat će se 13. kolovoza u 20 sati, a slavni amfiteatar ugostit će vrhovnika Jupitera, boga neba i gromovnika, koji je u ovom logoru nekada imao svoj hram. Pridružit će mu se Junona, božica braka i Minerva, božica rata i mudrosti, da bi zajedno obnovili kult kapitolijske trijade. Tko je od bogova zaštitnik lopova, a tko štreber, koga ljubi Apolon a tko je najveći veseljak otkrit ćete uz glazbenu pratnju TBF-a. Naime, tema ovogodišnjih Ida upravo je rimska mitologija.

Osim scenskog programa u samom amfiteatru, tradicionalan dio Burnumskih ida je i onaj sajamski. Posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina po sljedećem rasporedu:

18.30 Šibenik (Poljana) – tržnica – Baldekin – stanica ispod trgovine Tommy na Vidicima (kod nogometnog igrališta) – Konjevrate – Miljevci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum 4 autobusa

18.30 Šibenik (Poljana) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum 2 autobusa

18.30 Knin (kolodvor) – Drniš (kolodvor) – Oklaj – Burnum 2 autobusa

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja.

Izbornik