• Naslovna
  • Društvo
  • Promovirana knjiga “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti”

Promovirana knjiga “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti”


Večeras je u dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna po prvi put u Hrvatskoj promovirana knjiga “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti” priređivača Ante Nazora i Tomislava Pušeka.

Predstavljanje su organizirali Narodna knjižnica Knin, Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Knina i kninski ogranak Matice hrvatske.

Knjigu je predstavio urednik i priređivač, povjesničar dr. sc. Ante Nazor.

– Knjiga je zamišljena kao monografija o Domovinskom ratu koja će na jednom mjestu objediniti sva događanja i procese. Tu su kronologija, uzroci i izvori i knjiga će se moći koristiti za nastavu o Domovinskom ratu.  U monografiji je prikazan kontinuitet velikosrpske politike kao uzroka Domovinskog rata. Kontinuitet koji seže još od Nikole Stojanovića s početka 20. stoljeća te od Banovine Hrvatske 1939. godine kada je bio isti scenarij otcjepljenja dijela teritorija od Banovine kao što se ponovilo 1991. godine u slučaju s takozvanom Krajinom. Govorimo ovdje o politici, a ne o narodu – istaknuo je dr. Nazor.

Napomenuo je kako su mnogi žrtve percepcije Domovinskog rata koju su formirale nevladine udruge i koja se razlikuje od činjenica u izvorima.

Rad ovoga povjesničara pohvalio je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

– Nije dobro da se povijest koristi za dnevno političke potrebe i da se interpretira subjektivno, zaobilazeći struku. Sustavnim i pametnim pristupom Dokumentacijskog centra na čelu s dr. Nazorom izlazi se iz tih okvira – kazao je Jelić dodavši da je Grad spreman financirati prijevod knjige na engleski jezik i postavljanje knjige online.

Dožupan Nikola Blažević se osvrnuo na sadržaj monografije o Domovinskom ratu istaknuvši kako je osim vojne bila važna i diplomatska komponenta, odnosno pripremanje terena. Uputio je i zahvalu.

– Zahvaljujem dr. Nazoru što donosi istinu o Domovinskom ratu – zahvalio se dožupan Blažević i izrazio zadovoljstvo što će knjiga biti prevedena na engleski jezik.

Na promociji su se obratili i Joso Bajan ispred braniteljske koordinacije, Ivan Uzun ispred Matice hrvatske te Kornelija Belak ispred Narodne knjižnice Knin, a promociju je moderirala Ana Šimić Sunko.

I. Š.

Izbornik