Pobjeda


Pobjeda će nam trebati protiv Danske i navijat ćemo večeras na glavnom trgu. Ali, ovdje nije riječ o nogometu nego o kulturi.

Prijatelj Ivan Sorić sinoć je s tom jednom riječju “pobjeda” komentirao GRR Fest. I to je definitivno bio najbolji komentar ovoga festivala. Jer doista se dogodila pobjeda.

Pobjeda kulture, pobjeda urbanoga, građanskog Knina. I to u nikad gorim okolnostima, kada je pola grada odselilo i kada su šund i površnost zavladali u svim segmentima života.

Pobjeda ravna onoj da Hrvatska pobijedi Španjolsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva (računam da ćemo večeras “otresti” Dance u osmini finala).

Oko 400 ljudi bilo je sinoć na tvrđavi i uživalo u fantastičnim nastupima bendova Mnogi drugi, Cinkuši, Kawasaki 3P i Mike Parker’s Trio Theory. Ljudima se na licima vidjela sreća što se ovako nešto dogodilo u Kninu. Što smo još grad.

A koncert jazz benda iz New Yorka na tvrđavi u dva i pol sata poslije ponoći je tek bio nestvaran događaj. A još čudesnijim ga je učinila činjenica da je riječ o fantastičnom jazz sastavu vrhunske svjetske kvalitete.

Jedan frend je kazao da u svom životu ništa bolje nije čuo, a drugi me je pitao – “Kako ćeš ti sada prenijeti i objasniti ljudima što se večeras dogodilo na tvrđavi i kako je ovo bilo dobro?”.

Jako teško…

Bilo je još pitanja…

“Ive, što je ovo bilo?”, pitao me je oduševljeni Milan Zoričić, koji je pogledao puno jazz koncerata u životu u Hrvatskoj i inozemstvu, ali ovako dobar jazz bend nije slušao. Ostao je čovjek bez teksta. Ali ne i bez ideje – koju je odmah prenio Jugu – da organizira Jazz festival u Kninu.

Pa eto, s tom idejom i završavamo ovaj članak o pobjedi. Neka se ostvari!

I. Š.

Izbornik