• Naslovna
  • Politika
  • Intervju – Nikola Blažević: Želim demokratičan HDZ u kojem će svatko moći iznijeti vlastiti stav

Intervju – Nikola Blažević: Želim demokratičan HDZ u kojem će svatko moći iznijeti vlastiti stav


Nikola Blažević novi je predsjednik kninskog HDZ-a. Jučer je na izvanrednim unutarstranačkim izborima pobijedio protukandidata Roberta Marića osvojivši 444 glasa, odnosno 54 glasa više od Marića.

Tako Knin ima novoga šefa stranke nakon što ju je Josipa Rimac vodila od 2005. do 2017. godine.

Pobjeda Nikole Blaževića povod je intervjua kojeg smo danas napravili s njim

Kako ste doživjeli ovu izbornu pobjedu? Jeste li je očekivali?

Pobjedu sam očekivao. Ni u jednom trenutku nisam osjećao napetost pa čak ni onda kad smo čekali izborni rezultat. Kada su u pitanju očekivanja onda moram kazati još jednu stvar. Potporu za moju kandidaturu potpisao je 151 član stranke. Na prikupljanje potpisa s razlogom nismo trošili energiju. Moj protukandidat imao je potpisanu potporu 424 člana, za što je očito morao uložiti značajan trud. Nakon što je objavio broj prikupljenih potpisa zapravo mi je otkrio vlastiti limit. Tada sam znao da moram imati najmanje toliko glasova ako želim pobijediti. Za mene su jučer glasovala 444 člana HDZ-a, a u projekcijama očekivanog broja glasova, vodeći računa o ostvarenim kontaktima, upisali smo 453 člana. Napravili smo vrhunsku segmentaciju biračkog korpusa pri čemu je postotak ostvarenih u odnosu na očekivane glasove iznosio čak 98%. Izostali su samo oni koji nisu mogli doći na izbore.

Kakav će Nikola Blažević biti lider?

Nikola Blažević sebe ne vidi kao lidera. Primjerenija mi je riječ predvodnik. Liderstvo nije svojstveno mom karakteru, međutim spreman sam preuzeti najveću odgovornost od svih i biti na čelu mladog tima koji je sudjelovao u mojoj kampanji. Više puta sam rekao da sam samo jedan od njih, no ako se preuzimanje odgovornosti može podvesti pod liderstvo onda me slobodno možete i tako zvati.

Za četiri godine, što bi voljeli da se priča o tome – što je obilježilo vaš mandat na čelu kninskog HDZ-a?

Nije četiri nego dvije godine. Ovo su bili izvanredni izbori, a redovni bi se trebali održati 2020. godine. Uglavnom, volio bih da stranka podigne homogenost članstva na višu razinu i da nestane razdvojenosti koju sugerira čak i rezultat jučerašnjih izbora. Volio bih da se priča o tome kako sam se držao onoga što sam obećao u ovoj kampanji.

Kakav će biti HDZ pod vašim vodstvom u odnosu na HDZ prije, koje će biti osnovne razlike?

Možda bi najbolje bilo kada bih rekao da će HDZ biti onakav kakav je bio i moj izborni stožer. Dogovarali smo baš svaki korak do najsitnijih detalja. Svatko je mogao reći što misli (i svatko je to i činio) o bilo kom pitanju, a moja bi bila zadnja tek nakon što dogovorimo svaku pojedinu aktivnost. Želim demokratičan HDZ u kojem će svatko moći iznijeti vlastiti stav i u kojem će članstvo s radošću prihvaćati članske obveze. Naravno, još jednom ću ponoviti principijelan stav da u najvišim tijelima HDZ-a treba biti što više mladih i sposobnih ljudi.

Koji će biti vaši prvi koraci?

Za početak ću se dobro odmoriti. Iako smo podijelili obveze u izbornom stožeru izbori su odnijeli dosta energije koju treba povratiti. Čeka me odgovorna zadaća nastavka započetog procesa konsolidacije stranke. Vjerujem da su i ljudi koji su podržali Roberta Marića odgovorni članovi te da mogu i na njih računati u procesu konsolidacije stranke. Ovi izbori su pokazali da popis članstva nije ažuran i da je veliki broj članova odselio iz Knina pa je prijeko potrebno čim prije doći do stvarnog broja članova stranke u Kninu.

Je li vam čestitao Robert Marić?

Da, Robert Marić mi je odmah sinoć čestitao i zaželio mi sreću u obnašanju predsjedničke dužnosti. Zahvalio sam mu se danas i priznao mu da je i on odradio dobar posao u kampanji. Možda je bio malo preoštar prema meni u zadnjem obraćanju biračima, ali mu ne zamjeram jer nije koristio sredstva ili riječi koje bi iskakale iz uobičajenog predizbornog folklora.

A Josipa Rimac?

Da. Ona mi je jutros čestitala. Apelirala je na potrebu nužnog jedinstva u stranci i ponudila potporu kada je stranka u pitanju. Naravno, i njoj sam se ljubazno zahvalio. U svakom slučaju mišljenja sam da su i Josipa Rimac i Robert Marić osobe koje nose HDZ u srcu i s kojima svakako trebam surađivati kao novi predsjednik stranke.

Pokazalo se da kao povjerenik nemate sjajnu suradnju s većinom gradskih vijećnika HDZ-a, odnosno da po tom pitanju ne kontrolirate situaciju. Hoćete li to imati kao predsjednik?

Djelomično je istina to što govorite, no suradnja ipak postoji. Istina je i to da jednom dijelu vijećnika nisam po volji i to je činjenica koje sam itekako dobro svjestan. Unatoč tome, vjerujem da će kod svih vijećnika prevladati odnos prema stranci, a ne subjektivan odnos prema čovjeku, posebice nakon što sam jučer dobio i puni izborni legitimitet.

Na kraju, vaša poruka članstvu.

Članovima bih poručio da je stranačko članstvo nešto što obvezuje onoga tko je član stranke. Obvezuje nas da gradimo zajedništvo ne samo na riječima nego i na djelima. Isto tako, želim vjerovati da je odnos prema vrijednostima na kojima je HDZ ustrojen neupitan i da će naši članovi ubuduće držati do tih vrijednosti.

I. Š.

Foto: Facebook 

Izbornik