• Naslovna
  • Društvo
  • Predavanje u Kninu: Volontiranje se po prvi put uvodi u socijalni i zdravstveni sustav

Predavanje u Kninu: Volontiranje se po prvi put uvodi u socijalni i zdravstveni sustav


Volontiranje se po prvi put uvodi u socijalni i zdravstveni sustav, doznalo se na današnjem predavanju u Kninu, piše HRT Radio Knin.

Šibenska udruga “Mladi u EU” održala je u Kninu predavanje „Budimo volonteri“, na kojem je bilo riječi o tome zašto je volonterstvo iznimno važno za društvenu zajednicu te kakve koristi od volontiranja imaju sami volonteri.

Projektom “Činimo dobro – VOLONTIRAJMO!” udruga Mladi u EU želi povećati kapacitete organizatora volontiranja u Šibensko-kninskoj županiji. Posebnost programa je što će se prvi put u županiji uvesti volontiranje u zdravstveni i socijalni sustav.

“Želimo pokazati javnosti da ne bi samo udruge trebale biti organizatori volontiranja, odnosno građani ne bi trebali samo u udrugama volontirati, već postoji mogućnost volontiranja u Centru za socijalnu skrb, Zavodu za javno zdravstvo, u lokalnoj samoupravi, u školama, knjižnicama, dakle i ostale ustanove mogu organizirati i primati volontere”, rekao je Martin Mrša iz udruge Mladi u EU.

Provođenje volonterskih programa u institucijama kao što su Centar za socijalnu skrb Knin i Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, trebalo bi služiti kao putokaz ostalim institucijama kao i organizacijama civilnog društva da uvedu isto. Na ovaj način osigurava se funkcionalnije djelovanje sustave te se utječe na poboljšanje i kvalitete i kvantitete volonterskih usluga, a cilj je da se i drugi društveni dionici, potaknuti ovim primjerom dobre prakse, odluče na provođenje volonterskog programa u svojim institucijama, poručuju iz udruge.

“Mladi u EU” projektom žele angažirati volontere kao asistente u administrativnim poslovima i terenskom radu pri Centru za socijalnu skrb u Kninu i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Zainteresirani za volontiranje više podataka mogu dobiti na adresama:

www.mladi-eu.hr i www.volonter-skz.eu

Tekst i foto: HRT Radio Knin 

Izbornik