• Naslovna
  • Politika
  • Priopćenje gradskih vijećnika HDZ-a u vezi tematske sjednice Gradskog vijeća o EU projektu

Priopćenje gradskih vijećnika HDZ-a u vezi tematske sjednice Gradskog vijeća o EU projektu


Vijećnici HDZ- a u kninskom Gradskom vijeću objavili su na svojim facebook profilima priopćenje građanima u vezi tematske sjednice Gradskog vijeća o EU projektu.

Priopćenje vijećnika HDZ-a prenosimo u cijelosti:

“PRIOPĆENJE VIJEĆNIKA HDZ-a

u Gradskom vijeću grada Knina svim građanima Knina

Dana 05.veljače 2018. godine održana je tematska sjednica na temu provedba Intervencijskog plana Grada Knina ,programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima ( izvjestitelj : Marijo Ćaćić, zamjenik gradonačelnika)

Odmah na početku treba istaknut da je vijećnik Robert Marić (HDZ) još u listopadu 2017. godine zatražio dinamički plan i sjednicu na temu provedbe Intervencijskog plana (u nastavku teksta IP).

Jučer smo vidjeli pravo lice “stručnjaka” na djelu, osoba koji su u predizbornoj kampanji obećavali razvoj grada, bolju iskoristivost EU fondova, koji su svoj” TIM” predstavljali kao velike stručnjake sa puno doktorskih titula. Sad su vijećnici NL Marka Jelića pokazali svoje pravo lice, ono nezainteresiranih “stručnjaka” koji se nisu pojavili na ovoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća poslavši tako poruku kninjanima da ih nije briga niti za ovaj projekt niti za neki druge projekte (od 10 vijećnika pozicije bilo je nazočno samo 5 vijećnika, a došlo je 6 HDZ-ovih).

Izvršna vlast se vrtila rekli bi naši stari oko “stožine na guvnu” bez jasnih odgovora u kojoj je fazi ovaj za Knin itekako važan projekt obnove i razvoja grada Knina.

Na upite vijećnika HDZ-a da potkrijepe svoj rad dokumentima o učinjenom, oni su se opravdavali zauzetošću i kritizirali projekt u kojem su i sami sudjelovali od samoga početka, jer ovo je projekt za sve kninjane, tako je koncipiran i odobren, ali očito nedorasli provedbi projekta koji ih je dočekao, nova gradska vlast se još bavi predizbornim parolama.

Da su pokazali bar i jedan dokument, dopis ili bilo kakav vidljivi trag aktivnost u projektu od srpnja 2017. do ove tematske sjednice znali bi da postoji i tračak nade da se projekt kao takav realizira, ali lakše je reći da projekt ima nedostatke i kriviti ministarstva, a ne potkrjepiti to argumentima. Treba se uhvatiti posla prema fazama projekta i stvarati prve vidljive rezultate.

Opravdanje se traži i u nekakvim imovinsko-pravnim zavrzlamama i geodetskim podlogama, a ne primjećuju da je HDZ uspješno vodio projekt i za vrijeme SDP-ove vlade , te još dvije promjene HDZ-ove vlade u istoj godini s dvije različite garniture ministara,a IP nikada nije kaskao do njihove vlasti u gradu Kninu kada prestaje svaka pisana aktivnost, a koju HDZ može bogato prikazati u svakom obliku za vrijeme svog vođenja grada.

Sve što smo čuli jučer je popis želja bez pokrića i smisla, pa i još gore od toga, doznali smo da Nezavisna lista Marka Jelića misli na račun IP-a pokušati osvariti svoja predizborna obećanja, Žičara na tvrđavu, Centar za vode, restoran na Krčiću itd… i time ugroziti provedbu IP-a u cijelosti i baciti u vjetar sav novac koji je osiguran.

ŠTO JE INTERVENCIJSKI PLAN prosječnom građaninu?

Ukratko , dokument od 78 stranica koji je sažeto najlakše objasniti kao poboljšanje javne usluge i društvene kohezije za bolju kvalitetu života građana, povećanje mogućnosti zapošljavanja na području grada Knina i povećanje aktivnosti grada za posjetioce i stanovnike. Sve navedeno bi se trebalo dogoditi kroz 4 razvojna prioriteta , 1) urbanu revitalizaciju stare gradske jezgre (stambenim zbrinjavenjem deficitarnog kadra u gradu Kninu), 2) aktiviranjem rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, 3) razvojem turističke ponude grada Knina i 4) razvojem efikasne potpore poduzetništva!

Projekt koji je bivša HDZ-ova gradska vlast ostavila u nasljeđe NL Marka Jelića , a koji su neki mediji npr. Huknet nazivali projektom stoljeća kada je pokrenut, se sada baca u blato, a na štetu svih građana grada Knina se pokušavaju ostvariti neki osobni projekti , pa i maštarije, jer IP je usvojen i ne može se znatnije mijenjati niti se mogu pomicati rokovi provedbe.

Tvrdnje da IP nije dobar je samo pokušaj otklanjanja preuzete odgovornosti za ispunjenje vitalnog programa za bolju budućnost grada Knina i svih njegovih građana u kojoj se NL Marka Jelića očito ne snalazi, jer nedostaju bilo kakvi službeni dokumenti o provedbi IP-a od srpnja 2017, trenutka kada je položaj voditelja projekta preuzeo zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić.

Objašnjenja da oni sve riješavaju telefonski i da nemaju vremena čitati što im je ostavila bivša voditeljica projekta je neozbiljno i neshvatljivo. I ovim putem kao i ranije HDZ grada Knina nudi bezuvjetnu pomoć i podršku u ostvarenju postojećeg Intervencijskog plana na dobrobit svih naših građana zbog kojih je i zamišljen.

Pozivamo aktualnu vlast, ali i gradske vijećnike, da se ozbiljno uhvate posla jer prošle su predizborne kampanje, a i ograničeno vrijeme za ostvarenje ovog vitalnog projekta nepovratno teče. Mi smo svjesni da nema ništa od njihovog izbornog “elaborata ” u kojem su pisali o projektima iz snova!

Neka se drže propisanih i usvojenih procedura koje definira ovaj važni projekt ne samo za grad Knin već i za Hrvatsku, jer iskra za projekt je krenula iz Knina i prenijela se na cijelu našu državu.

Kao vijećnici HDZ-a ali i kao građani i mi i naša stranka HDZ spremni smo na zajedništvo u realizaciji ovog projekta jer već sad gori alarm za uzbunu po pitanju rokova i rezultata. Danas, sve što smo čuli je prezentacija što su nam mogućnosti kroz IP, a to smo već u nekoliko navrata kad se prezentirao projekt čuli i sami predstavili, želimo čuti koji su trenutni rezultati, jer projekt je davno odobren i usvojen.

Ovo objavljujemo sa željom da probudimo uspavanu gradsku vlast, jer kada se probudite na kraju mandata NL Marka Jelića biti će kasno za KNIN!!!!

HDZ-ovi vijećnici u Vijeću grada Knina”

Izbornik